Allt fler EU-länder nobbar FN:s migrationsavtal

1:55 min

Allt fler EU-länder hoppar nu av FN:s migrationsavtal som ska undertecknas om två veckor. Sveriges migrationsminister Helene Fritzon är besviken.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att vi inte kan stå eniga bland EU:s medlemsstater när vi nu går in i ett större arbete där vi har möjlighet att stå bakom en resolution i FN:s namn, säger Helene Fritzon.

Sist ut att hoppa av FN:s migrationsavtal var Slovakien, vilket ledde till att den slovakiske utrikesministern avgick i protest. Och sammanlagt har nu nio EU-länder hoppat av.

Strömhoppet började när EU:s ordförandeland Österrike i slutet av oktober meddelade att man inte längre står bakom migrationsavtalet. Det högerextrema Frihetspartiet som sitter i koalitionsregeringen förklarade att Österrike måste förbli "självständigt när det gäller migration", trots att FN-avtalet inte är rättsligt bindande.

Efter det har Tjeckien, Polen, Bulgarien, Kroatien, Estland och senast Italien följt Österrikes exempel.

Men även i andra EU-länder har invandringsfientliga partier mobiliserat och lyckats få upp frågan på dagordningen.

I Nederländerna tvingades premiärminister Mark Rutte publicera ett tillägg där det står att Nederländerna inte anser sig vara rättsligt bundet av avtalet.

I Belgien riskerade koalitionsregeringen att kollapsa när det flamländska nationalistpartiet, som är största parti i regeringen, sa nej. Nu försöker den belgiske premiärministern Charles Michel samla stöd i EU för en deklaration som slår fast att FN-avtalet inte är juridiskt bindande.
Även i Tyskland har avtalet varit omstritt.

Enligt Sveriges migrationsminister Helene Fritzon finns det en direkt koppling till den ökande polariseringen inom EU när det gäller migration.

– De länder som nu har markerat att man anser att ställa sig utanför är samma läder som är skeptiska till att vi har gemensamma lösningar i EU, säger Helene Fritzon.