Kongo-Kinshasa om Catalán-avslöjande: Det är lögner

2:08 min

Efter senaste dagarnas avslöjande om att det finns uppgifter som tyder på att kongolesiska myndigheter var inblandade i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i fjol, slår nu regeringen i Kinshasa tillbaka.

I en intervju med Ekot säger Kongo Kinshasas utrikesminister Leonard She Okitundo att media ljuger om bevisen.

– Det handlar om journalister som är ute efter att upphöja sig själva på Kongo Kinshasas bekostnad, sa utrikesminister Leonard She Okitundo på Ekots fråga om hur han ser på de nya uppgifterna som rör mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán.

Uppgifterna, som flera mediabolag inklusive SVT publicerade i veckan, visar att FN hade information som tyder på att Kongolesiska myndigheter var inblandade i mordet på Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo Kinshasa i fjol, men att FN-utredningen om morden utelämnat uppgifterna för att inte stöta sig med Kongos regering.

De läckta uppgifterna visar bland annat hur ett befäl ur den kongolesiska regeringsarmén kan knytas till mordplatsen i Kongos konflikthärjade Kasaii-provins.

Ända sen mordet har det funnits spekulationer om att Kongo Kinshasas säkerhetstjänst kan ha haft intresse av att röja FN-experterna ur vägen för att de var på väg att avslöja militärens övergrepp i området.

– Vi accepterar inte att associeras med de här morden, kongolesiska myndigheter är inte grymma, fortsatte utrikesminister Leonard She Okitundo, och hotade med konsekvenser för media som sprider lögner.

Den kongolesiska pressfriheten är inte absolut, sa Kongo Kinshasa utrikesminister Leonard She Okitundo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista