A-kassan en knäckfråga för SD

2:37 min

Inför budgetomröstningen kommer partiernas olika syn när det gäller nivån på a-kassan bli viktig, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Vi menar att a-kassan är ett viktigt instrument att använda när vi går mot sämre ekonomiska tider.

Kan det här bli den stora frågan när det gäller huruvida ni ska stödja den här budgeten eller inte?

– Utifrån det jag har fått mig till del så här långt är det just nu den stora frågan, säger Jimmie Åkesson.
 
Den tolfte december röstar riksdagen om budgeten. Frågan är hur Sverigedemokraterna kommer att rösta när deras egen budget blivit nedröstad.

Partiet har ställt ett antal krav som bland annat handlar om lägre kostnader för migrationen, men det ser alltså inte ut att bli knäckfrågan nu, utan a-kassan där Sverigedemokraterna i sin budget föreslår höjt tak.

Moderaterna har som linje att sänka a-kassan men har inte med något konkret förslag på det i den budgetmotion som partiet presenterade i fredags.

Men frågan är om Jimmie Åkesson skulle vara beredd att avstå från att rösta på Moderaternas budget när det väl gäller?

– Det är det som är frågan nu. Det är klart att Moderaternas budget sannolikt är bättre än övergångsregeringens budget oaktat egentligen enskilda förslag i den men vi måste ändå väga det noggrant och det ska vi ta nästa vecka till att göra.

Jimmie Åkesson framträdde i dag på de kommun-och landstingsdagar som samlar sverigedemokrater från hela landet. Det är ett parti som har vuxit, som nu leder bland annat Jimmie Åkessons egen hemkommun Sölvesborg.

I vissa delar av landet har partiet vuxit mer än vad det finns ledamöter, därför har partiet 22 tomma stolar, något som inte bekymrar partisekreteraren Richard Jomshof:

– Vi är medvetna om det och vi jobbar med det, och det handlar om att det fortfarande finns en liten ovilja i vissa delar av landet att faktiskt kandidera öppet för partiet. Men jag vill ändå påstå att det är ett mycket mindre problem än vad det varit tidigare, säger han. 

I sitt tal till de förtroendevalda nu på förmiddagen betonade partiledaren Jimmie Åkesson att partiet inte räds ett extraval om det skulle ske.

 - Jag tror inte att det kommer att bli något extraval därför det är bara vi som har att vinna på det, men oavsett vilket står vi väl rustade. Oavsett när valet kommer är vi oerhört taggade, vi är oerhört förberedda och vi är oerhört sugna på att få ytterligare väljare.