Cecilia Uddén på plats i Syrien

Rättsläkare i Raqqa räknar de döda

3:41 min

Ett år efter att terrorrörelsen IS besegrades i sin självutnämnda huvudstad Raqqa pågår nu uppröjningen efter kriget. Vissa av de döda ligger kvar under rasmassor, andra har grävts upp ur de nio massgravar som hittats.

Vita plasthandskar ligger slängda i leran här intill liksäckarna. Räddningsarbetarna har munskydd och handskar när de gräver för hand och försiktigt samlar ihop rester av människor ur massgraven. Rättsläkaren Abdul Raouf al Ahmed för bok över de döda

– Vi registrerar så många detaljer som möjligt så att anhöriga ska kunna identifiera sina döda: man eller kvinna, barn, tonåring, IS-krigare eller civil, färg på kläderna, och andra kännemärken som smycken, säger rättsläkaren, men han lägger till att när det gäller smycken handlar det egentligen bara om örhängen som inte avlägsnats från de döda.

Rättsläkaren är metodisk och precis när han beskriver det ohyggliga arbetet med att gräva upp en massgrav. Just här tror man att det finns omkring 1000 människor begravda, över 500 har grävts upp redan.

Räddningstjänsten i Raqqa uppskattar att över 3000 människor miste livet under strider och bombräder och förutom massgravarna ligger många fortfarande kvar under rasmassor. Bakom oss ser vi konturerna av förvridna sönderbombade byggnader som ser ut att skrika ut sin smärta.

Den luttrade rättsläkaren är 46 år gammal, men ser ut som 60, och han är lika saklig när han öppnar blixtlåsen på de vita liksäckarna för att demonstrera olika stadier av förruttnelse.

– Jag saknar ord för att beskriva hur detta påverkar mig. Det här är min egen stad, säger han. Rösten spricker. 

– Det finns ingen plats för hat och skuld när två människor ligger intill varandra i liksäckar och väntar på begravning. Här: en IS-krigare som fått för sig att han stred för Gud, bredvid honom en oskyldigt civilt offer, men båda är ju människor, säger rättsläkaren Abdul Raouf al Ahmed i Raqqa.