Kritik mot Australien hantering av flyktingar

2:21 min

Kritiken mot Australiens regering för hur den hanterar flyktingar och migranter som försöker ta sig dit på båtar blir allt hårdare.

Migranterna förs till två läger på öar i Stilla havet, där levnadsförhållandena är ytterst svåra. Såväl höger- som vänsterregeringar har drivit denna politik sedan 2013.

Detta är kränkningar som skattebetalarna betar för säger Tim O'Connor från människorättsorganisationen Amnesty. 

Han är bara en av många som pressar på för att Australien ska sluta att landsätta människor på den lilla Stilla havsön Nauru, där de lämnas i stekheta tält och svåra förhållanden.

Ända sedan politiken infördes 2013 har protesterna hörts, men de blir nu allt starkare.

Australiens läkarförbund med tusentals medlemmar slår nu larm om en livshotande situation och pressar åter på regeringen att bryta denna migrationspolitik.

En talesperson för FN:s flyktingkommissariat UNHCR Catherine Stubberfield anklagar regeringen för att inte lyssna på sin egen läkarkår.

David Isaacs är en av barnläkarna som arbetat på ön. 

– Det värsta jag såg var en 6-åring som försökte hänga sig med hjälp av ett staket, säger han. 

Han har bevittnat flera barn i kris. 
 
– En 15-åring hade sytt ihop sin mun, berättade barnläkaren skakad.

Idag fördes elva barn iväg från Nauru och det har sagts att alla barn ska förflyttas, men vart är oklart. Australien hyser hopp om Nya Zeeland, men oroar sig samtidigt för att de i förlängningen skulle innebära att migranterna senare tar sig till Australien.

Tills vidare finns 52 barn kvar på ön Nauru och läkarna varnar för en direkt livshotande situation.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista