Techgiganter faller på börsen efter växande misstro

1:37 min

Under hösten har flera av de stora amerikansk techföretagen som Google och Facebook rasat på börsen.

En viktig förklaring är en växande misstro mot sociala medier-företagen – en trend som också är tydlig i själva techindustrins hjärta – Silicon Valley i Kalifornien, USA.

– Jag tror inte att det är nyttigt att använda sociala medier, säger trebarnsmamman Helena på ett kafé nära Googles huvudkontor i Silicon Valley och hon får medhåll från Brian några kvarter bort.

Han tycker att folk ger upp för mycket av sin integritet på nätet. Både Brian och Helena har bestämt sig för att helt avstå från sociala medier-användande och efter det senaste årets skandaler kring framför allt Facebook är de långt ifrån ensamma.

Var fjärde amerikan har nu raderat Facebook-appen i sin mobiltelefon enligt statistikbyrån Pew och bakslaget mot hela branschen är allvarligt konstaterar ekonomijournalisten Terese Poletti.

– Fang-företagen, det vill säga Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google har rasat på börsen i höst, konstaterar Terese Poletti.

På mindre än två månader från början av oktober tappade dessa företag 575 miljarder dollar och en viktiga anledning är den växande kritiken inte minst hur de stora techföretagen handskas med användarnas information.

I dag finns det forskare som talar om att inget av de här företagen kommer att finnas kvar om 20 år. Therese Poletti påpekar att alla bubblor spricker förr eller senare och att vi i vilket fall som helst kommer att se ett förändrat Silicon Valely framöver.