Riksdagen antog den första terrorlagen

Regeringen fick sent på onsdagseftermiddagen igenom ett förslag i riksdagen om att Sverige ska säga ja till en europeisk arresteringsorder, men bara med hjälp av tre av riksdagens sju partier. Det var det första av två rambeslut inom EU mot terrorism som riksdagen ska ta ställning till.
Det andra rambeslutet, om åtgärder mot terrorism, kommer upp till riksdagsdebatt och -beslut på onsdag i nästa vecka. Då debatteras också FN:s konvention om åtgärder mot finansiering av terrorism. Protesterna mot besluten började redan på tisdagskvällen. Då demonstrerade några hundra personer mot de förslag som riksdagen alltså skulle anta på onsdagen och på onsdag i nästa vecka. Onsdagens beslut gäller en europeisk arresteringsorder och innebär att domstolar, och inte politiker, ska avgöra när en misstänkt ska utlämnas från ett EU-land till ett annat. Det innebär också att en misstänkt kan utlämnas till ett annat land trots att brottet det handlar om inte är straffbart i Sverige. Miljöpartiet och vänsterpartiet röstade på eftermiddagen nej till regeringens förslag. – Att godkänna rambeslutet till en europeisk arresteringsorder innebär att man har en fullständig tilltro till alla rättssystem inom EU, sade vänsterpartisten Alice Åström i en debatt om förslaget på förmiddagen men det finns även ett borgerligt motstånd mot arresteringsordern. Folkpartiet och moderaterna ville inte godkänna regeringsförslaget eftersom det bara är en ramlag. De konkreta lagförslag som krävs kommer inte att presenteras förrän nästa år då också lagrådet kan pröva förslagen, och därför lade folkpartiet och moderaterna ner sina röster. Moderaten Fredrik Reinfeldt motiverade med att han vill veta exakt vad förslaget innebär innan han röstar ja: – Vi vet vad vi gör när vi fattar beslut - åtminstone tror vi det - i det här fallet vet vi att vi inte vet vad vi gör, sade Reinfeldt. Samma kritik lämnade folkpartiets Johan Persson: – Detta underlag är otillräckligt för folkpartiet liberalernas riksdagsgrupp att kunna ta ställning till. Vi vet inte effekterna, vad de kan vara, och därför väljer vi att nu inte delta.
Herman Melzer, reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".