Ny rapport: Rohingyer är offer för folkmord

2:21 min

Det är folkmord som minoritetsgruppen rohingyer har utsatts för i Myanmar, det slås nu fast i en rapport som beställts av USA:s utrikesdepartement och som rapportförfattarna presenterade i Washington igår.

– Vår undersökning visar tydligt att folkgruppen rohingyer är offer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord, det säger Paul Williams vid människorättsorganisationen Public International Law & Policy Group,som är en ideell sammanslutning av människorättsadvokater.

Rapporten bygger på över ettusen intervjuer med muslimska rohingyer som flytt undan militärens förföljelse från Myanmar, tidigare Burma, till grannlandet Bangladesh.

Det är USA:s utrikesdepartement som har beställt undersökningen och i rapporten som presenterades i Washington i går så slår man fast att det finns grund för att säga att Myanmars militär har begått en rad brott mot mänskligheten, bland annat folkmord på rohingyer i delstaten Rakhin och att det nu finns tillräckligt med bevis för att ställa de ansvariga inför internationell domstol.

Den Washington-baserade människorättsorganisationen Public International Law & Policy Groups användning av begreppet folkmord sätter press på USA: s president Donald Trump och hans administration. De måste nu tydligt säga hur de ser på Myanmars ledning och militärens behandling av Rohingyerna. Något som skulle kunna leda till att den amerikanska regeringen tvingas vidta starkare straffåtgärder mot Myanmar.

Än så länge har Trump-administrationen inte använt ord som etnisk rensning eller folkmord, något som skulle kunna få senaten att kräva starkare sanktioner mot Myanmar, ett land som USA har tävlat mot rivalen Kina för att få goda relationer med.

Frågan är nu om rapporten som beställts av det egna utrikesdepartementet får president Trump att spetsa sina uttalanden om det som hänt rohingyerna. Klart är att rapportförfattarna är skakade av de vittnesmål de har fått höra.

– Nivån och omfattningen av våldet är chockerande, säger doktor Gregory P. Noone som varit med och intervjuat rohingyer vid flyktinglägret i Bangladesh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista