Frankrike.
Frankrike. Foto: Claude Paris

Frankrike skjuter upp höjningen av bränslepriserna

2:01 min

Efter den senaste tidens omfattande och våldsamma gatuprotester i Frankrike, så har premiärminister Édouard Philippe nu beslutat att skjuta upp den skattehöjning på bensin och diesel som skulle träda ikraft från årsskiftet. Regeringen hoppas att detta ska dämpa protesterna och öppna upp för en dialog.

Franske premiärministern kommenterade: 

– Skattehöjningen skjuts upp i sex månader, och det gäller såväl höjningen av priset på bensin och diesel, som på el och gas för uppvärmning. Premiärminister Édouard Philippe, hoppas att det ska ge tid till en dialog med medborgare över hela landet, då man ska diskutera hur den nödvändiga miljöomställningen som är bakgrunden till skattehöjningen, bäst ska genomföras, sa han. 

Bland rörelsen De gula västarna som står bakom protesterna, anser många att en uppskjuten skatt inte är tillräcklig. De vill att beslutet om prishöjningen dras tillbaka helt.

Under dagens debatt i Nationalförsamlingen fick de gula västarna stöd av en av regeringen Macrons främsta politiska motståndare, vänsterpartiet La France Insoumise.

Parlamentsledamoten Caroline Fiat fick applåder när hon sa att det inte tog sex månader att besluta om en sänkning av bostadsbidraget och att avskaffa förmögenhetsskatten.

– Det är meningslöst att skjuta upp ilskan i sex månader eftersom folket lider nu, sa Caroline Fiat.

Under hela veckan diskuterar politikerna konsekvenserna av de landsomfattande protesterna och våldsamma gatuupploppen den senaste tiden.

Men president Macron själv varit tyst.

Frågan är om de föreslagna åtgärderna kommer att hindra nya protester på lördag. Mycket talar för att regeringens svar är för lite och för sent.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista