SCB: Stort tapp för liberalerna
1 av 2
SCB: Stort tapp för liberalerna. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Skillnaden mellan rödgröna och det borgerliga blocket ökar
2 av 2
Skillnaden mellan rödgröna och det borgerliga blocket ökar. Foto: Ekot.

SCB: Stort tapp för Liberalerna

2:23 min

Framåt för Socialdemokraterna och stort tapp för Liberalerna, idag kom SCB:s stora partisympatiundersökning. Skillnaden mellan det rödgröna och det borgerliga blocket ökar.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm om partiets tillbakagång:

– Jag tror att det viktiga är att vi försöker få fram en lösningen på lång sikt som ger Sverige mer liberal politik. Det är det viktiga för siffrorna framåt, säger hon. 

Med 4.3 procent i mätningen backar Liberalerna från det redan kritiserade valresultatet 5,5 procent.

– Om det är något som har påverkat så är det osäkerheten. Vi gick till val på att det skulle bli en alliansregering och så blev det inte det, vi fick inte det mandatstöd vi behövde och då behöver vi fundera över hur vi på bästa sätt ska lösa det, säger hon. 

Även Moderaternas tappar något från valresultatet 19,8 till 19,2. Kristdemokraterna går också bakåt från valets 6,3 till 5,4.
Centerpartiet har samma stöd som de fick i valet i september men sammantaget ökar glappet mellan det borgerliga blocket och de rödgröna.

De rödgröna partierna skulle tillsammans få 42,9 procent av rösterna och Allianspartierna 37,5.

Gunnar Strömmer är Moderaternas partisekreterare:

– Det viktiga är helheten och det är att det är små rörelser. I grund och botten har nog svenska folket fokus på regeringsfrågan att den ska bli löst tre månader efter ett val, och det tycker jag i grund och botten också är det som partierna bör fokusera på, säger han.

Det parti som ökat mest är Socialdemokraterna som ökat från 28,1 i valet till 30,5 i den här mätningen.

Sämre har det gått för Miljöpartiet. De balanserar på riksdagsspärren med 4 procents väljarstöd i den här mätningen. En minskning från ett redan lågt valresultat på 4,4 procent.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind förklarar partiets siffror:

– Diskussionen offentligt har handlat framförallt om regeringsbildningen och det är ingenting som brukar gynna oss som parti. Vi vill prata sakpolitik och det är också det som regeringsbildningen handlar om. Vi vill får till en klimatregering, det är det överordnade, en regering som tar miljön på allvar, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista