Livsmedelsindustrin spår högre matpriser efter torka
Livsmedelsindustrin spår högre matpriser efter torka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Livsmedelsindustrin spår högre matpriser

2:04 min

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har nu en prognos om stigande matpriser till följd av råvarubristen efter sommarens torka.

– Lågt räknat på en genomsnittlig varukorg av svenska produkter, kommer kostnaden gå upp med minst fem procent en bit in i nästa år, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal. 

Torkan ledde till att Sveriges spannmålsskörd i år var den sämsta sedan 50-talet. Det blev brist på råvara och det ger ökade kostnader för de livsmedelsproducerande företagen, en kostnad som till sist landar hos konsumenten.

Enligt Livsmedelsföretagens kvartalsenkät till producenterna får de framförallt betala mer för spannmål som är råvara till mjöl, gryn och flingor. Av de företag som använder spannmål har 97 procent fått betala högre råvarukostnader. För vart fjärde företag, som kvarnar och bagerier, var kostnaden i oktober över 30 procent högre än förra året.

Men kostnaderna ökade inte bara för spannmål. För cirka en tredjedel av de företag som använder frukt och bär, grönsaker och baljväxter eller köttråvara, ökade kostnaden med minst 10 procent. En enda svensk råvara har blivit billigare, nämligen socker.

För livsmedelsindustrin väntar nu svåra tider eftersom gapet växer mellan den fallande lönsamhetskurvan och stigande råvarukostnader, säger Carl Eckerdal.

– Vissa av våra delbranscher har en såpass låg lönsamhet idag, så får vi inte ut ökade leveranspriser nu då får man bomma igen.

Konsumenterna kan alltså vänta sig dyrare mat, men hur mycket dyrare beror på resultatet av förhandlingarna mellan livsmedelsföretagen och handeln.

Carl Eckerdal hoppas att handeln ska ta hänsyn till krisen för producenterna.

– Det finns en större förståelse i dagligvaruhandel för den extrema sommaren och de effekter den fört med sig. Vår förhoppning är att vi får gehör för de ökade leveranspriser vi behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista