Den öppna narkotikahandeln har under de senaste åren ökat kraftigt enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
1 av 2
Den öppna narkotikahandeln har under de senaste åren ökat kraftigt enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Foto: Matilde Campodonico/TT.
Den öppna narkotikahandeln har under de senaste åren ökat kraftigt enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
2 av 2
Den öppna narkotikahandeln har under de senaste åren ökat kraftigt enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Foto: Karin Wirenhed

"Knarket göms i krukor mitt i centrum"

2:56 min

Den öppna narkotikahandeln har under de senaste åren ökat kraftigt enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

I Göteborg står säljarna numera helt ogenerat i Brunnsparken där de också gömmer knarket bland blomkrukor och under gatstenar mitt bland göteborgare och turister.

Robin Nilsson är chef för gatulangningsgruppen i Göteborg.

– Jag blir erbjuden att köpa narkotika när jag är ute och jobbar varje arbetspass.

Du blir det?

– Jag blir det eller någon av mina spanare. Vi behöver inte jobba speciellt hårt på att ta en narkotikasäljare i Brunnsparken. Det är i princip bara att åka dit. De står där. Det är tio, femton, stycken åt gången som säljer där. Vi får ju sålla på våra jobb. Vi hinner inte med allt, säger han. 

Robin Nilsson har jobbat som polis i Göteborg i åtta år. Nu är han chef för gatulangningsgruppen och han säger att han aldrig tidigare sett så öppen narkotikaförsäljning i Göteborg.

Den sker framför ögonen på förbipasserande, i Brunnsparken, mitt i city, ett stenkast från centralstationen. Här har säljarna också sina narkotikagömmor. Bland annat i kanalen.

– Vi hittar fiskelinor som vi drar upp och så är det napp, säger Robin Nilsson.

Även i Stockholm och Uppsala säger polisen att man under de senaste åren sett en allt mer öppen narkotikahandel. 

En förklaring är, enligt de poliser Ekot talat med, att det finns mer narkotika och fler säljare nu än tidigare. Det har ökat konkurrensen och gjort försäljningen mer synlig.

De kriminella gäng som styr narkotikahandeln har också rekryterat hemlösa ensamkommande från Afghanistan som många gånger tvingats sälja droger och det har gjort att de har kunnat expandera sin verksamhet och försäljningen har blivit mer aggressiv, säger Anders Nilsson, som är gruppchef på polisen i Uppsala.

– Min bild av det här är att man får sin påse på morgonen, det här ska vara sålt innan dagen är slut, och då förstår man ju att då har man ju en viss press på sig och då går det inte bara att stå med händerna i byxfickorna, utan man får jobba för det helt enkelt, säger han. 

Poliserna Ekot kommit i kontakt med menar också att den egna myndigheten försummat arbetet mot den öppna droghandeln och att det beror på att många gatulangningsgrupper, som var specialiserade på narkotikahandel, togs bort i polisens omorganisation 2015.

I Göteborg har man sedan ett och ett halvt år tillbaka en gatulangningsgrupp. Enligt Robin Nilsson som är chef för gruppen behövs det fler som jobbar mot narkotikahandeln.

Till Ekot säger de intervjuade poliserna även att myndigheten försummat arbetet mot den öppna droghandeln. Robin Nilsson, chef för gatulangningsgruppen i Göteborg, är en av dem som tycker det.

– De kan stå helt öppet. Det har varit rätt riskfritt i city att sälja narkotika på gatan för vi har inte haft resursen att ta hand om den problematiken. Och jag tror att det ser ut så i de flesta stora städer i Sverige, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista