Urban Svensson

Politiker skolkade från kyrkovalet

En av kristdemokraternas främsta politiker, partisekreteraren Urban Svensson, röstade inte i kyrkovalet. Samma sak gäller miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

– Tyvärr hann jag inte med det. Vi hade en valupptakt ett år före valet där vi samlade tusen kristdemokrater i Stockholm och jag hann inte hem, förklarar Urban Svensson sitt röstskolk.

Urban Svensson är kristdemokraternas högsta politiska tjänsteman. Han är ansvarig för partiets organisation och inre liv, men röstade inte i kyrkovalet trots att han är medlem i Svenska Kyrkan.

Lågt valdeltagande
I debatten har det utryckts oro för sjunkande valdeltagande i alla val och det har förts en debatt inför just kyrkovalet att mota Sverigedemokraterna.

Svenssons förklaring att han var i Stockholm på möte håller inte. Han hade kunnat gå in på vilken församlingsexpedition som helst i hela Sverige och röstat under en och en halv vecka innan valet.

– Jag frågade faktiskt kollegorna någon vecka innan valet om de visste om man kunde rösta någon annanstans, men de sa att det inte gick, säger Urban Svensson.

Varför kollade du inte upp det själv?

– Veckan innan var det tydligen för sent, säger han.

Man kunde rösta mellan den femte september, då man fick röstkortet, fram till den fjortonde september. Valet var på söndagen den 18 september. Varför röstade du inte då?

– Jag hann inte med det helt enkelt. Jag försökte kolla om det gick att lösa, men de besked jag fick var att man skulle vara på plats, säger Urban Svensson.

Urban Svensson tror att folk förstår att han som kristdemokrat inte röstade.

– Jag tror att svenska folket förstår att man ibland kan hamna i en situation av praktiska omständigheter då man inte klarar att rösta, säger Urban Svensson.

Språkrören avstod 
Efter att ekot gått igenom vallängderna och tittat på om riksdagspartiernas främsta företrädare röstat eller inte visar det sig också att ingen av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson eller Maria Wetterstrand röstade.

Flera toppolitiker bidrog till det låga valdeltagandet på tolv procent. Maria Wetterstrand säger att det var en kombination av slöhet och tveksamhet att blanda ihop kyrkopolitik och partipolitik.

– Jag är tveksam till att blanda kyrkopolitik och partipolitik. Jag ville inte heller rösta mot miljöpartiets kandidater i kyrkovalet. Det skulle kännas väldigt konstigt för mig, säger Maria Wetterstrand.

Miljöpartiets Peter Eriksson röstade inte heller.

– Det är inte en fråga om att tycka att demokratin är viktig eller inte. Det är snarare ett ställningstagande att vi som inte är engagerade i svenska statskyrkan inte bör ha samma inflytande som de som är engagerade och deltar i jobbet, säger Peter Eriksson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".