Daniel Roos står för desserten under Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Daniel Roos står för desserten under Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholms stadshus. Foto: Ekot/TT.

Gelatin slopas från Nobelmenyn

2:22 min

I år kommer gelatin, som innehåller djurben, att slopas från menyn under Nobelmiddagen i Blå hallen.

För andra året i rad blir det Tom Sjöstedt som ansvarar för varmrätten, och Daniel Roos som står för desserten, under Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholms stadshus, måndag 10 december.

I år kommer inget gelatin att finnas med i någon av rätterna som serveras. Gelatin, som ofta används i framförallt desserter, bygger på animaliska produkter.

– Det finns fler och kostavvikelser på den här festen. För att underlätta arbetet är det bra att ha en dessert som så många som möjligt kan äta, säger konditorn Daniel Roos.

– Det är många vegetarianer som inte kan äta det eftersom det innehåller djurben, och många som inte kan äta det på grund av religion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista