Inför budget­omröstningen – detta bör du veta

3:35 min

Ekots politikreporter Mats Eriksson reder ut vad du behöver veta inför omröstningen och vad som händer med den budgeten när en ny regering tillträder.

Budgeten är viktig. Den avgör exempelvis nivån på skatterna, hur mycket pengar kommunerna ska få från staten till skola och äldreomsorg och vad myndigheter som säger sig behöva mer pengar till slut får att röra sig med, som Försvarsmakten och Polisen.

Riksdagen avgör till slut vilket budgetförslag som går igenom.

Regeringen har lagt fram sin övergångsbudget som inte innehåller några nya kontroversiella förslag. Men regeringens ställning försvagades i valet.

Samtidigt är Moderaterna och Kristdemokraterna överens om en gemensam reservation i riksdagens finansutskott där partierna lägger till och drar ifrån vissa saker ifrån övergångsbudgeten. Den reservationen kan nu vinna i riksdagen då Sverigedemokraterna sagt att partiet ska stödja den vid den slutliga omröstningen.

Måndag den 10 december ska arbetet vara klart i finansutskottet och onsdag den 12 december är det tänkt att riksdagen ska rösta om budgeten, men det datumet kan ändras något med tanke på regeringsförhandlingarna.

Skulle exempelvis Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet komma överens om den sakpolitiska grunden för en ny regering skulle C och L i det läget kunna stödja övergångsbudgeten, i stället för att lägga ner sina röster och släppa fram Moderaternas och Kristdemokraternas reservation. Men hur det slutar återstår att se.

Men oavsett om det till slut blir övergångsbudgeten eller Moderaternas och Kristdemokraternas reservation som går igenom så kan en ny regering lägga en ändringsproposition, eller ändringsbudget, direkt i början av nästa år som skulle kunna gå igenom exempelvis i februari.

I ändringsbudgeten kan den nya regeringen ändra budgeten för myndigheterna, öka de kommunala statsbidragen eller allmänt göra de omprioriteringar som den tycker är viktig. Men inkomstskatterna kan den inte ändra då det måste ske 1 januari.