Telia säljer Ucell i Uzbekistan
Foto: TT

Telia säljer Ucell i Uzbekistan

2:00 min

Telia säljer nu sitt innehav av skandalomsusade operatören Ucell i Uzbekistan. Försäljningen går på cirka två miljarder svenska kronor.

– Vi har sålt bolaget i Uzbekistan och affären är avslutad. Nu är det Norden och Baltikum som vi vill fokusera på. Vi har ju haft kvar vårt arv som vi nu lämnar, säger Johan Dennelind, vd hos Telia.

Köparen av operatören Ucell är uzbekiska statens myndighet för stöd till privatägda företag och utveckling av konkurrenssituation. Försäljningen går på cirka 2 miljarder kronor. Enligt Telia har man nu genomfört samtliga åtaganden gentemot det amerikanska justitiedepartementet för begångna mutaffärer i Uzbekistan.

Mellan år 2007 och 2010 ska Telia betalat miljardbelopp till dåvarande diktator Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova för att få bedriva verksamhet i landet. Fortfarande pågår rättsprocessen mot flera av de dåvarande Teliacheferna.

– Vi ser att inträdet där inte skedde på rätt sätt. Det har vi tagit konsekvenserna för med svenska, holländska och amerikanska myndigheter.

Enligt Johan Dennelind har Telia arbetat med Ucell för att få en bättre samhällsutveckling.

– Vi har implementerat en ny uppförandekod, en ny struktur på ansvar för företagande och jobbat med korruptionsträning det som är en utmaning i den här regionen, säger Johan Dennelind.

Telia har nu bara kvar verksamheter i Kazakstan och Moldavien som bolaget nu vill sälja av efter korruptionsanklagelserna kring verksamheterna i Evrasien. 

Hur mycket har det kostat?

– Bara den delen i uppgörelsen låg på en 1 miljard dollar men räknar man ihop hela notan så blir det 14 miljarder i förlustaffär på Uzbekistan, säger Johan Dennelind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista