Rättegången om Hallandsås avslutad

På onsdagen avslutades den tredje rättegången efter miljöskandalen på Hallandsåsen, i Ängelholms tingsrätt. Tre före detta Banverkschefer står åtalade för brott mot vattenlagen, och överåklagare Christer Waern yrkade på villkorlig dom och hårda bötestraff för två av dem.
– Ja, det är gigantiska mängder grundvatten som man har lett bort utan att ha tillstånd till det, och det är ju allvarligt i sig, och man får ju hoppas att man kommer till rätta med de här problemen innan man har tömt åsen, säger Christer Waern. Banverket har haft tillstånd att släppa ut 33 liter vatten i sekunden ur åsen, men enligt åklagaren har man under perioder kraftigt överskridit den gränsen. Rättegången har mycket handlat om huruvida vattenlagen över huvud taget är tillämplig på det som inträffat. Efter flera års utredande beslutade överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö ifjol att lägga ner åtalet mot banverkscheferna, eftersom han fann att åtalet inte skulle leda fram till en fällande dom. Detta ledde till kraftiga protester. Riksåklagaren ändrade då Alhems beslut och utsåg en ny åklagare för att driva målet. Advokat Leif Silbersky, ombud för en av banverkschefer, gick på onsdagen till hårt angrepp mot riksåklagaren för det beslutet. – Då, i populismens namn, beslutade man sig för att driva det här åtalet vidare, och detta är ingenting annat än att ge populismen ett ansikte, skär populism. Som jag sade i mitt slutanförande här, så både respekt och empati för alla dem som lidit skada, för det är en olycka som har skett, men det är en sak; i rättssalen måste vi syssla med juridik och se om man har gjort sig skyldig till någonting som man kan rubricera som brott, och alla experter som har hörts, alla vittnen som har hörts, alla är överens om: här har icke begåtts något brott, säger advokat Leif Silbersky. Dom faller den 26 juni.
Jens Ericson, Ekots reporter i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".