ill vänster polisbilar framför upplyst hus, till höger Ekots Katja Magnusson.
ill vänster polisbilar framför upplyst hus, till höger Ekots Katja Magnusson. Foto: TT/Ekot.

Jemenmötet: Två sidor som inte litar på varandra

2:43 min

Representanter från både Huthirebellerna och den jemenitiska regeringen är på plats. Ekots Katja Magnusson, som bevakar Mellanöstern, svarar på frågor om förhandlingarna i P1-morgon.

Varför hålls samtalen i Sverige?

– Man försöker välja en plats som är trygg för alla parter. Det här är två sidor som över huvud taget inte litar på varandra och att bara få dem hit är komplicerat. Den här konferensanläggningen ligger rätt så isolerat och parterna kommer inte kunna störas så mycket, så man hoppas att de ska kunna närma sig varandra.

Det har förts tidigare misslyckade samtal, vad finns det för förväntningar den här gången?

– Det första positiva steget är att båda sidor är här, det lyckades man inte med Genève i september. Då kom aldrig Huthirebellernas delegation eftersom man inte fått den garanti man ville ha att man kan återvända till Jemen. Personer som följer processen säger att det viktiga nu är att det inte går åt skogen och brakar samman direkt utan att man får parterna att närma sig varandra så man får parterna att komma till det som är mer tydliga samtal. Sedan ska man inte hoppas på några för stora genombrott.

Det är en komplicerad konflikt, kan man sammanfatta vad som står på spel?

– Dels är det en konflikt mellan Huthirebellerna och regeringsstyrkorna på marken men sedan är det också en del av det regionala spelet där Iran och Saudiarabien stöder olika sidor i konflikten, där Saudiarabien har bombat till stöd för Jemens regering och Huthirebellerna har stöd från Iran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista