Samtal om Jemen hålls i Rimbo norr om Stockholm.
1 av 4
Samtal om Jemen hålls i Rimbo norr om Stockholm. Foto: Lubna El-Shanti/Sveriges Radio.
Delegater på plats i Rimbo norr om Stockholm.
2 av 4
Delegater på plats i Rimbo norr om Stockholm. Foto: Lubna El-Shanti/Sveriges Radio.
Ekots reporter Lubna El-Shanti på plats i Rimbo.
3 av 4
Ekots reporter Lubna El-Shanti på plats i Rimbo. Foto: Per Enander/Sveriges Radio.
Jemensamtalen hålls i Rimbo.
4 av 4
Jemensamtalen hålls i Rimbo. Foto: David Keyton/TT.

Jemensamtal: Avtal om fångutväxling har signerats

2:06 min

Ett avtal om fångutväxling har signerats, meddelar FN:s sändebud. De två huvudparterna i kriget i Jemen är nu samlade på Johannesbergs slott norr om Stockholm.

Avtalet om fångutväxling beskrivs av FN-sändebudet Martin Griffiths som en stor framgång. 

– Vi måste agera nu innan vi förlorar kontrollen över Jemens framtid, säger Martin Griffiths vid pressträffen utanför Stockholm.

Enligt FN-sändebudet Martin Griffiths kommer man bland annat att diskutera hur våldet kan minskas, situationen med flygplatsen i huvudstaden Sana och ekonomiska utmaningar.

Sveriges utrikesminister tackar parterna för att de kommit till Sverige för överläggningar.

– Detta visar att det internationella samfundet bryr sig om vad som händer i Jemen, och vi i Sverige är glada att kunna stötta arbetet, säger Margot Wallström. 

– Nu är det upp till er parter, och jag hoppas att ni kommer att göra framsteg de närmaste dagarna, fortsätter Wallström.

– Vad som behövs är kompromisser och mod, säger hon.

FN-sändebudet Martin Griffiths hälsar också parterna välkomna till mötet.

– Efter två och ett halvt år utan en formell politisk process utgör detta en milstolpe, säger Martin Griffiths.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att regeringssidan kräver att huthirebellerna ska dra sig tillbaka från den viktiga hamnstaden Hudeida.

Huthirebellerna å sin sida kräver att flygplatsen i huvudstaden Sanaa ska öppnas för kommersiell trafik. Annars hotar rebellerna med att inte låta FN-plan landa där.

– Det är första gången på två år som parterna möts i samma rum, rapporterar Ekots utsända vid mötet, Lubna El-Shanti.

Redan år 2011 blev det oroligt i Jemen. I samband med den arabiska våren tvingades den dåvarande diktatorn Ali Abdullah Saleh att avgå. Abed Rabbo Mansour Hadi tog över ledarskapet, men trots det nya styret fanns det fortfarande de som var lojala mot den tidigare diktatorn, inte minst inom armén. Dessutom hade den tidigare diktatorn Saleh, allierat sig med sina tidigare fiender – huthierna.

Huthirebellerna är en shiamuslimsk grupp som främst håller till i den norra delen av Jemen. De stöds av Iran och Hizbollah. De vill bland få större självbestämmande i sina områden i norr. De strider också mot den sunnimuslimska falangen som de menar utgör ett hot mot deras religiösa och kulturella traditioner.

2014 startade de en statskupp och tog kontroll över huvudstaden Sanaa. I februari 2015 drev huthierna Hadi från Sanaa och han flydde till Saudiarabien där han sökte stöd. 2015 började Saudiarabien bomba huthier för att återta kontrollen över landet. Kriget var nu ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista