Kvinna går förbi en Huawei-logga.
Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/AP.

Kina fördömer gripandet av Huawei-chef

2:10 min

Efter att en av den kinesiska mobiljätten Huaweis chefer gripits i Kanada på begäran av USA fördömer den kinesiska sidan gripandet. Politiskt motiverat och en del i handelskonflikten mellan USA och Kina, menar Kina.

Den kinesiska regeringen kräver svar på varför en av det kinesiska telekombolaget Huaweis chefer, Meng Wanzhou, gripits i Kanada, och begär att hon ska släppas fri, sade utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang vid en presskonferens i Peking i dag. Den kinesiska ambassaden i Kanada har tidigare sagt att hon inte brutit mot några lagar.

Meng Wanzhou är företagets finanschef och dotter till grundaren av Huawei. Hon har begärts utlämnad till USA och hennes fall ska tas upp i domstol i morgon.

Redan tidigare i år straffades det kinesiska telekombolaget ZTE med stora böter i USA för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Enligt uppgifter till kanadensiska Globe and Mail bygger gripandet av Meng på liknande anklagelser. Gripandet av Meng kommer också mitt i en intensiv handelskonflikt mellan USA och Kina, som tävlar om dominans inom framtidens teknik.

Det kinesiska privatägda företaget Huawei är världsledande inom mobil kommunikation och tävlar med det svenska företaget Ericsson om att leverera komponenter till bland annat den femte generationens mobilnät.

USA, Australien och Nya Zeeland har hindrat kinesiska leverantörer som Huawei från att delta i uppbyggnaden av 5G-nät. De säger sig vara oroliga för att kinesiska intressen ska kunna använda näten för att spionera genom de kinesiska företagen. Kanada har däremot behållit sin öppenhet mot Huawei och sagt sig kunna hantera de säkerhetsrisker från främmande makt som skulle kunna komma genom mobilnätet.

Kinesiska företag hindrades inte heller från att leverera teknik när den svenska Post- och telestyrelsen nyligen började ta emot anbud på frekvenser inom det framtida svenska 5G-nätet.

Huawei tillbakavisar alla anklagelser om säkerhetsrisker och säger att behandlingen av företaget är politiskt motiverad i USA. Huaweis chef i Sverige Kenneth Fredriksen kallar USA:s agerande för en svartmålningskampanj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista