Tredelad bild: kvinna med budget, man med slips, kvinna med händerna utsträckta.
I eftermiddag väntas Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt lämna besked om partiet kommer släppa fram övergångsregeringens eller M och KD:s budgetförslag. Foto: Pontus Lundahl/TT, Hanna Franzén/TT.

Spänd väntan på SD:s budgetbesked

2:34 min

I dag lämnar Moderaterna och Kristdemokraterna in sitt omdiskuterade förslag till ekonomisk politik för nästa år till Finansutskottet. Förslaget kan gå igenom om Sverigedemokraterna röstar för förslaget.

– Vi ser gärna ett brett stöd för den politik som vi lägger fram. Vi har ju ingenting emot att varken Socialdemokrater eller Sverigedemokrater röstar på vår politik eftersom vi är övertygade om att den är bra för Sverige, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson.

Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår bland annat skattesänkningar för tio miljarder, ett sjätte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt, mer pengar till polisen och mer till försvaret och mer till vården.

Enligt vad Ekot erfar finns också förslag om mer pengar till hemtjänst och fler äldreboenden, ett så kallat landsbygdspaket som bland annat innehåller sänkt dieselskatt för lantbrukare, något som Liberalerna är emot. Moderaterna och Kristdemokraterna vill också återinföra skatteavdraget för gåvor till välgörenhet, enligt vad Ekot erfar.
Och skulle det förslaget få majoritet kommer en kommande regering att tvingas regera med den budgeten.

Hur Sverigedemokraterna kommer göra meddelas vid en pressträff klockan 14 i eftermiddag. Ett besked som i praktiken kommer att avgöra omröstningen. Men efter Finansutskottets möte nu på förmiddagen hade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt inget svar att ge:

– Vi har yrkat på vårt eget budgetalternativ i dag.

Har ni meddelat hur ni kommer att ställa er till Moderaternas och Kristdemokraternas reservation?

– Nej, den är inte färdig. Det kommer under dagen.

Liberalerna och Centerpartiet planerar att rösta på sina egna budget-förslag och sedan lägga ner sina röster på andra förslag. Emil Källström är centerpartiets ekonomisk politiska talesperson:

– Vi följer praxis och praxis säger att man stödjer sina egna förslag och skulle de falla då lägger man ner sina röster.

Vice ordföranden i finansutskottet, socialdemokraten Fredrik Olovsson kritiserar Moderaterna och Kristdemokraterna för att ha lagt fram ett ofullständigt förslag

– Det här är en tydlig indikation på att det här inte är genomtänkt och att man borde låta övergångsregeringens budget gå igenom så att man sedan kan återkomma till riksdagen med en väl genomarbetad ekonomisk politik. Det här är inte bra för Sverige och det leder till en ryckighet och osäkerhet för både myndigheter, människor och företag, säger Fredrik Olovsson. 

Sverigedemokraterna har meddelat att de med stor sannolikhet att stödja moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista