Danske bank
Foto: Nora Lorek/TT

Skandalomsusade Danske Bank väljer ny ledning

2:07 min

På en extrainsatt bolagsstämma väntas skandalomsusade Danske Bank i dag få en ny högsta ledning.

Karsten Dybvad, som väntas väljas till ny styrelseordförande, har nu ett tufft jobb framför sig med att upprätta bankens förtroende berättar Danmarks Radios näringslivskorrespondent, Jakob Ussing.

– Politiker, allmänheten, kunderna och de 20 000 anställda måste nu återfå förtroendet för Danmarks största bank, säger han.

Efter att det uppdagats att närmare 2000 miljarder svenska kronor kan ha tvättats genom bankens filial i Estland har Danske Banks förtroendekapital sjunkit som en sten.

Till slut agerade storägaren, den mäktiga Mærskfamiljen. A.P. Møller Holding, Mærskfamiljens investmentbolag med bland annat svenske Robert Uggla ledningen krävde ett skifte på ordförandeposten.

Deras man, Karsten Dybvad, har tidigare varit departementschef på bland annat statsministeriet och finansdepartementet och nuvarande chef för den mäktiga näringslivsorganisationen Dansk Industri.

– Med andra ord en man med kontakter inom både politiken och näringslivet. Och det var troligtvis därför Maerskfamiljen ville ha honom, säger Jakob Ussing.

Förutom att upprätta förtroendet måste den nya styrelsen också se till att banken får en ny ordinarie vd efter att Thomas Borgen avgick tidigare i höstas. För utmaningarna är många.

Danska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten har redan delgivit Danske Bank misstanke om brott mot lagen om penningtvätt och även i Estland men inte minst i USA undersöker myndigheter bankens affärer i Estland, undersökningar som i slutändan kan leda till böter i mångmiljardklassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista