Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT.

SD-beskedet om budgeten

2:51 min

Sverigedemokraterna kommer med stor sannolikhet att stödja moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag. Partiet lämnade nyss beskedet på en pressträff.

Moderaterna har lagt ett budgetförslag, och Sverigedemokraterna har granskat det, inför omröstningen nästa vecka.

För att förslaget ska gå igenom är förutsättningen att SD stödjer det. Den 12 december ska riksdagen rösta om de olika budgetförslagen.

– Vi har tittat på moderaternas förslag på djupet den här veckan, säger partiledaren Jimmie Åkesson. 

Senare har M och Kd lämnat besked om att de ska lägga ett gemensamt budgetförslag, som SD inte ännu har sett. 

Därför är man nu osäker på vad det slutgiltiga beslutet blir, men sannolikt kommer man att rösta för M och Kd:s budgetreservation. 

Det betyder att övergångsregeringen behöver stöd från centerpartiet och liberalerna för att få igenom sin budget. I och med det sätter beskedet från SD ytterligare press på de pågående regeringsförhandlingarna.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt redogör för partiets ståndpunkter.

Migrationspolitiken beskriver han som viktig. SD menar att moderaternas nedskärningar på kostnader för migrationen är större än deras egna.

I övrigt i moderatbudgeten tas också steg i andra frågor, på ett sätt som SD beskriver som "rätt riktning". Det handlar om bland annat rättsväsende, försvar och sjukvård. Här är moderaternas alternativ bättre än övergångsregeringens, anser SD.

Oscar Sjöstedt gör en tydlig markering att partiet inte vill se förändringar i a-kassan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista