Johan-Mathias Sommarström
Johan-Mathias Sommarström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

"Ett stort framsteg"

1:22 min

De två huvudparterna i kriget i Jemen är nu samlade på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Att dessa samtal nu faktiskt verkar vara i gång är av stor betydelse, enligt Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.

– Det hängde ganska länge i luften om det verkligen skulle bli några samtal den här gången, säger Johan-Mathias Sommarström.

– Det har ju misslyckats flera gånger tidigare, det blev misslyckanden på många olika plan. Nu finns de där på Johannesbergs slott och uppenbarligen pratar båda parterna med FN-medlaren i det här fallet. Så det är ett stort framsteg och mycket viktigt i hela den här processen.

Det verkar finnas ett annat tonläge nu bland parterna också, säger Johan-Mathias Sommarström:

– Vi har hört både huthirebellerna och regeringssidan tala om att de just har åkt till Sverige för att åstadkomma någonting för det jemenitiska civilsamhället – och det är inte någonting som de här båda sidorna har talat om förut. S

– Sedan har vi avtalet om fångutväxling som redan har skrivits under och som ska sättas i verket. Även om det fortfarande är mycket som hänger i luften, finns det små, små steg av positivism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista