Jemen fångar Melker Måbeck
Arkivbild från Adenfängelset i Jemen, och Svenska Rödakorsetchefen Melker Måbeck. Foto: Maad El Zikry, Olav A Saltbones/Norska Röda Korset/TT

Röda korset ska samordna fångutväxling i Jemen

1:47 min

Inför överläggningarna om konflikten i Jemen hade de två stridande huvudparterna enats kring ett avtal om fångutväxling. Processen kommer att samordnas av Internationella Röda korset.

– Det främsta skälet till att vi vill göra det här är naturligtvis de goda humanitära konsekvenserna av att möjligen tusentals familjer kan få återförenas. Det är ett enormt steg framåt och det ger förhoppningar om förtroendeskapande steg om eventuella fredsförhandlingar, säger Svenska Rödakorsetchefen Melker Måbeck.

Konflikten i Jemen har pågått i över 20 år, men striderna har intensifierats sedan 2015. 22 miljoner människor, så stor del som 80 procent av befolkningen, behöver nu akut nödhjälp för att överleva. Röda korset har spelat en viktig roll i hjälparbetet. Och att organisationen är välkänd tror Melker Måbeck bidrar till att man nu ges förtroende att leda fångutväxlingen.

– Anledningen till att vi är med är att parterna till konflikten litar på oss som en neutral opartisk humanitär aktör, och att vi har erfarenhet av de här frågorna. Våra primära intressen är att se till så det här sker på ett säkert och värdigt sätt för fångarna. Bland annat att säkerställa att de fångar som faktiskt skickas tillbaka faktiskt vill bli tillbakaskickade, och att det inte är några som tvingas.

Trots att parterna enats kring utväxlingen är väldigt lite känt om avtalet. Hur många fångar det rör sig om, är ännu oklart.

– Nej, än så länge så har vi inga exakta siffror. Det är en del av de förhandlingar som pågår nu, säger Melker Måbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista