Gunnar Fredriksson i Ängra
1 av 4
Gunnar Fredriksson arbetar med avverkningen i brandområdet i Ljusdals kommun. Foto: Sanna Drysén / Sveriges Radio
Liggande brandskadad skog i Ängra, Ljusdal.
2 av 4
Mycket av skogen har rasat när marken brunnit och rotsystemen gett vika. Foto: Sanna Drysén / Sveriges Radio
Gunnar Fredriksson
3 av 4
Gunnar Fredriksson i Ängra, Ljusdals kommun. Foto: Sanna Drysén / Sveriges Radio
Brandområdet i Ängra
4 av 4
Brandområdet i Ängra, Ljusdal. Foto: Sanna Drysén / Sveriges Radio

Brandskadad skog ska avverkas efter bränderna

2:38 min

Just nu pågår ett intensivt och omfattande arbete med att avverka den skog som skadades i sommarens stora skogsbränder. Mer än hälften av skogen har anmälts för avverkning.

Totalt brann mer än 15 000 hektar produktiv skogsmark i sommarens stora skogsbränder i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Den största andelen, 8 400 hektar, ligger i brandområdet kring Kårböle i Ljusdals kommun.

Sedan flera månader pågår ett intensivt arbete med att försöka ta till vara på den brandskadade skog som fortfarande går att använda till virke.

I första steget handlar det om att avverka den skog som rasat i branden och som redan ligger ner på marken. Men det är en kamp mot klockan, berättar Gunnar Fredriksson som jobbar med avverkningen i brandområdet i Ljusdal.

– Om du tänker att det skulle vara en meter snö på allting, dels så försvinner det ju men det tjälar också fast i marken så att man har svårt att få loss det, säger han.

Det virke som legat under snö hela vintern kommer endast duga till brännved, vilket har ett mycket lägre pris än timmer.

– Så fort det har blivit vår, då är det kört, då kommer det flisas upp och eldas i olika värmeverk, säger Gunnar Fredriksson.

I brandområdet kring Kårböle i Ljusdal har knappt två tredjedelar, 5 500 hektar, av de brandskadade skogsmarkerna anmälts för avverkning till Skogsstyrelsen.

Efter att skogen har avverkats går den till Setras sågverk i Färila, som ansvarar för sågning av brandskadat virke i Ljusdal. Till och med våren har skogsägarna på sig att lämna in brandskadat virke till sågverket. Tidsgränsen beror på att man inte får blanda vanligt timmer med brandskadat, sotet kan förstöra det flis som ska bli till pappersmassa.

Hittills har sågverket i Färila tagit emot ungefär 25 000 av de mellan 160 000 och 200 000 skogskubikmeter man räknar med att få in.

– Vår förhoppning är ju att branden har skadat timret på utsidan, alltså i barken, och att vi ska få se ett fint virke bakom det, säger Bengt Jönsson som är produktionsplanerare på sågverket i Färila.

Så sent som i november hittade skogsarbetaren Gunnar Fredriksson en glödbädd som fortfarande låg och pyrde. Men han ser också allt fler tecken på att växtligheten sakta men säkert återvänder till de utbrända skogarna.

– Ser man en liten vattensamling så är det alldeles illgrönt i den, på grund av alger. Det finns hur mycket näring som helst, så det kommer smälla till, om ett par år är det alldeles grönt här, säger Gunnar Fredriksson.

Så mycket skog ska avverkas efter sommarens stora bränder

Siffrorna gäller avverkningsanmälningar till och med november månad och avser produktiv skogsmark inom de största brandområdena.

Kårböle, Gävleborg: 65 procent (5 483 av 8 400 hektar)

Storbrättan, Jämtland: 36 procent (308 av 850 hektar)

Lillåsen-Fågelsjö, Jämtland: 52 procent (1 825 av 3 500 hektar)

Trängslet, Dalarna: 16 procent (393 av 2 500 hektar)

Summa: 53 procent (8 009 av 15 250 hektar) 

Total brandareal i Sverige: 23 000 hektar, varav 21 000 är produktiv skogsmark.

Källa: Skogsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista