Sedlar pengar kronor
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kraftiga böter till Autoliv och Electrolux

2:04 min

Autoliv sätter av 1,9 miljarder kronor och Electrolux tvingas böta närmare en halv miljard kronor - i båda fallen handlar det företagens agerande när det gäller konkurrensregler.

Kraftiga böter i EU har fått företag att ta korruption- och kartellfrågor på stort allvar, men det räcker inte alltid, säger Peter Utterström, advokat som är specialiserad på regelefterlevnad.

– Det är en lång process och man ska komma ihåg att om du har hundra tusen anställda, så finns det en stor procent som kanske inte bryr sig om det oavsett hur strikt man reglerar de här frågorna. Företagen måste inom sig etablera kontrollmekanismer, säger han.

För bilsäkerhetsföretaget Autoliv handlar det om konkurrenshämmande beteende inom EU, som EU-kommissionen just nu utreder.

I fallet Electrolux handlar det brott mot konkurrensreglerna i Frankrike, som går några åt tillbaka i tiden och där bolaget tidigare satt av pengar för eventuella böter. Men det kanske inte räcker - för den franska konkurrensmyndigheten utreder samtidigt ytterligare ett fall där Electrolux är inblandat.

De gigantiska bötesbeloppen i EU har fått företagen att skärpa sina regler när det gäller korruption och kartellsamarbete. Men företagen i USA ligger steget före, säger Peter Utterström.

– Förmodligen för att det var mycket dyrare i USA att drabbas av den här problematiken än det var att göra det i Europa eller i Sverige. Och sakta har det skruvats åt i resten av Europa. Sverige är ju - och där har vi möjligen en grundproblematik - det är att Sverige har en extremt slapp lagstiftning på det här. Kostnaden i Sverige för att drabbat av korruptionsanklagelser är en droppe i havet jämfört med i USA och på EU-nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista