Dow jones-börsen USA
Under dagen har Dow Jones-börsen i USA gått nedåt. Foto: SPENCER PLATT

Börserna störtdyker – årets sämsta dag på Stockholmsbörsen

2:18 min

Världens börser har rasat i dag. Stockholmsbörsen hade den sämsta handels-dagen för året med en nedgång på 2,8 procent. London backade med 3,5 procent och i New York har Dow Jones hittills gått ned 2,7.

– Det är många faktorer som just nu samverkar på världens finansmarknader. Bland annat att kinesiska mobiltillverkaren Huaweis finanschef, som gripits i Kanada, har begärts utlämnad till USA – vilket inte förbättrar läget mellan USA och Kina, säger Ekots ekonomireporter Kristian Åström, och nämner de stundande förhandlingarna i det pågående handelskriget.

– Det är något som många på finansmarknaden känner en oro inför.

Ytterligare en faktor som kan tänkas påverka raset är den stundande brexit-omröstningen i Storbritanniens parlament på tisdag, då parlamentarikerna avgör hur de ställer sig till avtalet. 

Under dagen har också oljeexport-organisationen OPEC sammanträtt, vilket kan ha bidragit till osäkerheten på marknaden. 

– Man hade tidigare förväntat ett besked om minskad produktion. Nu kom inte ett sådant besked, utan minskningen av produktionen kommer inte bli så stor som förväntat, vilket gjorde att oljepriset gick ner i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista