Kongo, konfliktmineraler, coltan
I östra Kongo grävs efter coltan, ett så kallat konfliktmineral som används bland annat i mobiltelefoner. Foto: Arnaud Zajtman/TT

Blodsmineraler skapar konflikter i Kongo

2:49 min

Kongo är formellt inte i krig, men i landet strider hundratals milisgrupper med varandra i jakten på dyrbara mineraler.

I landet finns ett överflöd av mineraler, som coltan och kobolt som ingår i mobiltelefoner och batterier till elbilar, det vill säga utgör en del i vår vardag i Sverige.

Men priset är högt för kongoleserna, säger Roger Muhasa, en tidigare journalist i staden Goma.

– När jag tittar på kartan så ser jag allt det som skapar denna hunger och som drar olycka över Kongo, säger han.

Vi står på hans kontor och kartan vi tittar på tillsammans är alldeles prickig med stjärnor, trianglar, rutor och så vidare som representerar alla gruvor och fyndigheter av guld, koppar, kobolt, coltan och mycket mer.

– Vi kongoleser måste vara vaksamma och försvara oss mot all denna girighet, fortsätter han och menar att det som nu skapar en blodig huggsexa skulle med mer kontroll kunna vändas till något positivt för Kongo.

Befolkningen hör till världens fattigaste medan landet är ofantligt rikt.
Blodsmineraler och blodsbatterier är etiketter som följt utvinningen av kobolt och coltan, därför att arbetsförhållandena klassas som livsfarliga.

Kobolt till bilbatterier tas fram industriellt i provinsen Katanga, medan coltan till mobiltelefoner grävs upp med spadar av bybor västerut härifrån Goma.

Arbetarna jobbar ofta barfota utan skyddsutrustning, får uselt betalt och kämpar under hot, vilket har skapat rubriker. Men Norra Kivus gruvminister Anselme Kitakya hävdar att Kongo försöker granska och spåra hur mineralerna tas fram för att kunna certifiera dem.

– En gruva kan inte godkännas om det finns beväpnade styrkor där, säger ministern.

Under intervjun upprepar han att det händer att mineraler smugglas ut vid sidan om och att barn förekommer vid gruvorna. Ministern trollar inte helt bort uppgifterna om smutsiga affärer och våld som är en del av denna kapplöpning om resurserna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista