Franska poliser under demonstrationer
1 av 2
Foto: REMY GABALDA
Tre personer
2 av 2
Sylvie Holbaert, Angelique Blot och Jeremy Blot demonstrerar mot den franska regeringen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

89 000 poliser kommenderas ut i Frankrike

1:57 min

Den franske presidenten Emmanuel Macron och hans regering har flera gånger böjt sig för att försöka bromsa den protestvåg som sveper över landet.

Nu befaras dödligt våld i protester till helgen och omkring 89 000 poliser och annan personal har skickas ut för att upprätthålla säkerheten.

Efter omfattande protester så har den franska regeringen nu gett vika i fråga om den planerade skattehöjningen på bensin och diesel. 

I eftermiddag bekräftade premiärminister Édouard Philipppe inför senaten att den planerade skattehöjningen på bränsle inte alls blir av under 2019. Men demonstranterna i gula reflexvästar fortsätter sin protest.

– Skatterna ökar ändå till slut och vi vill ha mer pengar i plånboken i slutet av månaden säger Sylvie Holbaert, en av dem som Ekot träffar. 

Ungefär varannan bil som passerar har en gul reflexväst liggande i framrutan i sympati med demonstranternas krav. Många tutar uppmuntrande.

I eftermiddag gav premiärminister Édouard Philippe beskedet att höjningen av bränsleskatten inte alls blir av under hela nästa år
Regeringen gav upp sitt motstånd efter trycket från en ledarlös revolt, som spridits via sociala medier och som har fått den franska republiken att skaka ordentligt.

Inför oron för ännu en våldsam demonstration i Paris på lördag, så planeras nu ett stort säkerhetspådrag.

Enligt premiärminister Édouard Philippe ska cirka 65 000 poliser och annan säkerhetspersonal försöka upprätthålla ordningen runt om i Frankrike i helgen.

Men Jeremy Blot kommer att åka till Paris och säger att om han blir attackerad av polisen så kommer han att slå tillbaka.

Det är bara om vi tar till våld som president Macron lyssnar, säger han.

Den landsomfattande gräsrotsrörelsen de gula västarna domineras av låginkomsttagare och ett av kraven är en höjning av minimilönen.

Den kommer att höjas något vid årsskiftet, men många anser att knappt 15.000 kronor i månaden före skatt borde vara den nettolön man får ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista