Julian Assange.
Julian Assange på balkongen till Ecuadors ambassad i London. Arkivbild från 19 maj 2017. Foto: Frank Augstein/AP

Garantier till Ecuador om Assange

1:41 min

Ecuadors president Lenin Moreno säger att Storbritannien gett honom löften om Wikileaks-grundaren. Enligt Moreno kommer Julian Assange inte att utvisas till ett land där hans liv kan vara i fara om han lämnar ambassaden i London.

I mer än sex år har australiensaren Julian Assange hållit sig undan brittisk polis på Ecuadors ambassad intill Harrods-varuhuset här i centrala London.  

Det var efter anklagelser om våldtäkt i Sverige som han bestämde sig för att söka asyl på ambassaden.  

De första åren fick han stöttning av Ecuadors regering men efter ett maktskifte har den nya presidenten, Lenín Moreno, arbetat för att han ska lämna byggnaden bland annat genom att göra livet svårare för honom på ambassaden.  

Moreno sade på torsdagen att han inte tänker tvinga bort Assange från ambassaden, men att Storbritannien lovat att inte utvisa honom till något land där hans liv kan vara i fara.  

Assanges advokat sade under kvällen till Daily Telegraph att hans klient inte tänker lämna ambassaden, eftersom han inte tycker att de garantier han har fått är tillräckliga för att undvika att bli utvisad till USA. 


Fallet i Sverige lades ned i fjol. Men Assange riskerar ändå att gripas av brittisk polis om han lämnar ambassaden, eftersom han gjort sig skyldig till ett borgensbrott när han trotsade brittiska myndigheter.  

Assange riskerar dessutom åtal i USA för att ha hanterat hemligstämplad information som publicerades av Wikileaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista