PAul romer
Paul Romer. Foto: Richard Drew/AP

Prisad ekonom tror miljöproblemen kan lösas

1:13 min

I Katovice i Polen pågår nu FN:s klimatmöte och den senaste tidens rapporter om temperaturutvecklingen tyder på att det mesta går åt fel håll.

Ändå har vi människor goda förutsättningar att lösa detta stor problem – det menar ekonomen Paul Romer som på måndag tar emot Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:
 
Vår förmåga att hitta nya lösningar och få ut mer av existerande resurser är nästan obegränsade säger Paul Romer, amerikansk ekonom som får priset för sin forskning om tillväxt kopplat till teknisk utveckling och innovationer.

Han menar att problemen med att hitta lösningar på miljöproblemen enbart handlar om vår samarbetsförmåga – eftersom vi kan lita på att utvecklingen kommer ge oss den teknik som krävs för att möta utmaningar som klimatförändringarna.

Paul Romer menar att vetenskapen är mänsklighetens viktigaste påfund och att dagens vetenskapsmän bär ett extra ansvar för att förvalta sin roll som faktaförmedlare och inte tyckare.

Inte minst viktigt i USA där forskning alltmer blivit en polariserande fråga och där president Donald Trump och den akademiska världen flera gånger hamnat i konflikt.

– Att fatta stora kollektiva beslut är inte det lättaste men det är verkligen inte omöjligt vilket bådar gott för miljön, menar Paul Romer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista