Sharon vann delseger i parlamentet

I det israeliska parlamentet, knesset, genomfördes på onsdagen en ny omröstning om premiärminister Ariel Sharons åtstramningsprogram. Den här gången vann Sharon, men ytterligare två omröstningar krävs, rapporterar SR:s korrespondent Lars Gunnar Erlandson.
Ett klart ja i knesset; 65 mot 26 för Ariel Sharons hårda paket som innebär skattehöjningar och sänkta bidrag. Det var en delseger för den israeliske premiärministern, men koalitionen som han leder är skör. Ännu återstår två omröstningar inom de kommande veckorna innan Sharon har kunnat stärka den svaga budgeten. I måndags, när regeringens program för första gången lades fram inför ledamöterna i knesset, röstade shaspartiet nej till åtstramningen. Sharon svarade med att avskeda fyra av de fem ministrar som representerade shas i den israeliska regeringen. Sharon behöver tillskott i budgeten för att klara de ökade försvarsutgifterna som har skjutit i höjden under kampen mot den palestinska intifadan. Vid omröstningen på onsdagen fanns inte shaspartiets 17 ledamöter med inne i plenisalen. Sharon har nu stöd i knesset av 60 ledamöter av 120 och behöver majoritet. Det kan han möjligen få genom att vända sig till något av parlamentets mindre oppositionspartier för att vidga sitt regeringsunderlag. Går inte det kan det snabbt gå mot nyval. Shaspartiet kritiserade regeringens plan för att lägga en alltför stor del av bördan på låginkomsttagare. Shas, som blev det tredje största partiet i knesset vid valet förra våren, har framför allt stöd bland ortodoxa judar. Av en opinionsundersökning som redovisades i den konservativa tidningen Yediot Ahronot på onsdagen framgick det att Sharon fick stort stöd för att han kastade ut Shas ur regeringen. 70 procent av de tillfrågade tyckte det var bra gjort av Sharon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista