Zaida Catalán.
Foto: , Sören Andersson/TT

Överste gripen för inblandning i mordet på Zaida Catalán

1:31 min

En kongolesisk överste har gripits misstänkt för inblandning i mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán.

I början av november hördes överste Jean De Dieu Mambweni  upplysningsvis av militärdomstolen i Kananga i Kongo. Sveriges Radio och SVT:s Uppdrag granskning var då på plats för att följa rättegången och redan då var det uppenbart att han ljög inför den militäre åklagaren.

Överste Mambweni sa då att hans mobil var urladdad på morddagen bland annat. Men både FN och de kongolesiska myndigheterna har tillgång till telefonlistor som visat att översten inte bara varit i kontakt med FN-experterna före mordet, han har också varit i kontakt med de män som misstänks ha utfört morden.

De visar också det var febril aktivitet på överstens mobil på morddagen, den 12 mars 2017, och att han då var uppkopplad mot samma mobilmast som Zaida Catalan vid hennes sista samtal. Men översten förnekar att han skulle vara inblandad.

FN-experterna Zaida Catalan och Michael Sharp var utsända att undersöka misstänkta krigsbrott begångna av den kongolesiska armén i Kasai i Kongo-Kinshasa.

I slutet av november avslöjade SVT:s uppdrag granskning att FN i en rapport försökt mörka information som pekade ut kongolesiska myndighetspersoner som inblandade i morden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista