Trafikolycka
Trafikolycka/arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Behovet av bilbälte underskattas

2:18 min

Trafikdöden fortsätter att öka i världen, det visar en rapport från Världshälsoorganisationen.
Låginkomstländer drabbas värst men även i Sverige finns problem med att alla inte använder bilbältet.

Norrbotten hör till de de län där de slarvas mest med bilbältet, säger Lars Martinell på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– Tyvärr har vi de senaste åren legat i botten när det kommer till användandet av bilbälte jämfört med resten av landet, säger han.

I genomsnitt använder 95 procent av svenskarna bilbälte, enligt NTF:s senaste undersökning. Men fler än en tredjedel av de omkomna hade inte bältet på.

Sämst är bältesanvändningen i Jämtland, tätt följt av Norrbotten och Örebro län. Lars Martinell på NTF är förvånad.

– Hela säkerhetssystemet i bilen bygger på bilbältet och med dagens bilbälten är jag förvånad över att det ser ut som det gör.

Samtidigt visar Världshälsoorganisationens rapport att 1,35 miljoner människor dog i trafikolyckor i världen år 2016.

För barn och unga mellan 5 och 29 år var trafiken den ledande dödsorsaken. Värst drabbat är Afrika.

Enligt FN:s mål för hållbar utveckling ska trafikdöden i världen halveras fram till år 2020, men siffrorna som nu presenteras visar att det inte kommer att lyckas.

Även för Sverige, som har haft en positiv utveckling, är det en bit kvar.

Förra årets siffra på 253 döda var den lägsta i modern tid, men att nå högst 220 trafikdöda som är målet, ser i dag högst osäkert ut. Minskningen har stagnerat sen 2010, och nu behövs åtgärder utöver de som redan är planerade, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

Lars Martinell på NTF tror att många underskattar behovet av bälte.

– Man kanske tycker att om man kör korta sträckor genom ett samhälle så behöver man inte bältet, men de flesta olyckor händer på det lågtrafikerade vägnätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista