Tredelad bild: man gör tummen upp, kolkraftverk, oljekälla i Texas.
President Trump och hans administrations beslut har mötts av hård kritik från miljöorganisationer. Foto: Thibault Camus/TT, John Raby/TT, Jacob Ford/TT.

Trump tar bort Obamas miljöregler

1:06 min

Trumpadministrationen fortsätter att arbeta för att omintetgöra flera av Obamas miljöregleringar. Bland annat när det gäller fossila bränslen.

Inrikesdepartementet offentliggör nu planer på att tillåta oljeborrning och gruvverksamhet på markområden som tidigare varit skyddade. Beslutet att förbjuda exploatering på de platserna togs 2015 då Obamaadministrationen ville skydda djurlivet i flera delstater.

Trumpadministrationens förslag har möts av kritik från miljöorganisationer som anser att man prioriterar olja framför hållbarhet. Samtidigt välkomnas det av energibranschens intresseorganisationer som hävdar att förbudet hämmat ekonomin och att framtida oljeborrningen inte kommer hota djurlivet.

Framförallt har borrningsförbudet handlat om att skydda fasanfågeln strålstjärtshönan som finns i flera delstater i nordvästra USA.

Miljömyndigheten, EPA, meddelar samtidigt att man vill ta bort en annan miljöbestämmelse som skulle ha tvingat nya kolkraftverk att minska sina utsläpp. Enligt den tillförordnade chefen för EPA, Andrew Wheeler, är den regeln alldeles för kostsam för företagen.

Wheeler, som tidigare jobbat som lobbyist för kolindustrin, kallade sitt förslag verklighetsförankrat och sa att de nya utsläppsgränserna kommer att leda till en pålitlig amerikansk energiproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista