Delad bild: Slott i dimma, man i mössa.
Jemens jordbruksminister Othman al-Mujalli säger att regeringssidan är beredda att inleda en offensiv om inte rebellerna lämnar hamnstaden Hodeida. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Bakslag i Jemensamtalen

2:02 min

Samtalen om konflikten i Jemen har gått från förmodade framsteg till ett rejält bakslag.

Tidigare under dagen sa en rådgivare till Jemens president att man var beredd att öppna flygplatsen i staden Sanaa igen. Men under eftermiddagen avvisade huthirebellerna det förslaget. 

Den sönderbombade flygplatsen i Sanaa har länge varit stängd för flygtrafik. Den har vid flera tillfällen bombats av den saudiledda militäralliansen som strider i kriget på regeringens sida. Men trots flera flyganfall har huthirebellerna fortfarande kontroll över flygplatsen.

– Flygplatsen i Sanaa måste öppnas. Jemens invånare har rätt att nå vilket land som helst i världen, säger Abdulaziz Jabari, rådgivare åt Jemens president Abdurabbuh Mansour Hadi. Men vem som ska ha kontrollen över den ville presidentens rådgivare inte gå in på. Men ett krav regeringen ställde var att planen ska inspekteras i två regeringskontrollerade städer.

Huthirebellernas representant Muhammed Abusalam avvisar förslaget och säger till al-Jazeera att hamnstaden Hodeida måste hållas utanför konflikten och att en ny regering måste tillsättas innan alla grupper lägger ner vapnen, det skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Hodeida är en viktig hamn för varutillförsel. Enligt jordbruksministern Othman al-Mujalli som också talade med pressen i dag, är regeringen beredd att inleda en offensiv om inte rebellerna lämnar staden. 

– Huthierna måste dra tillbaka sina trupper från hamnen, säger han.

FN-diplomaten Maria Velasco, expertrådgivare åt FN:s särskilde sändebud för Jemen, säger att Hodeidas framtid att tas upp i överläggningarna. 

– Det handlar också om att få en lösning för hamnen i Hodeidah för att försäkra inflödet av varor och humanitär hjälp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista