Första bilden: Person skruvar plank framför skyltfönster. Andra bilden: Demonstranter i gula västar
Fönster till butiker, banker och restauranger täcks med träskivor för att förhindra skadegörelse. Foto: TT

Frankrike rustar för upplopp

2:11 min

Över hela Frankrike förbereder man sig nu inför morgondagens demonstrationer som återigen riskerar att sluta i upplopp.

Imorgon kommer 89.000 poliser att vara i tjänst över hela landet och i Paris kommer bland annat Eiffeltornet, butiker och varuhus att hålla stängt. Längs med paradgatan Champs-Élysées, pågår arbetet idag med att skydda skyltfönster från skadegörelse.

Fönster till butiker, banker och restauranger täcks med träskivor idag för att förhindra skadegörelse. Många har ännu inte lagats sen förra veckans gatupplopp som var bland de värsta som Paris har upplevt.

Trots att regeringen nu gått med på att slopa miljöskatten på bränsle, så räknar man med tusentals demonstranter i rörelsen De gula västarna i Paris imorgon. Demonstranterna kräver fler sociala förändringar och till och med regeringens avgång.

Myndigheterna räknar med att det blir våldsamt och att militanta ultraradikala grupper finns bland demonstranterna. Därför kommer 8000 poliser och även pansarvagnar att vara på plats.

Museer och sevärdheter som Eiffeltornet, Louvren och Katakomberna kommer att hålla stängt liksom många butiker, varuhus och marknader.

Flera butiksägare som drabbades för en vecka sen, vill inte längre prata med media. Alla är oroliga för att drabbas på nytt.

Tina Rodriguez tidnings- och pappershandel har klarat sig ifrån skadegörelse, men hon känner alla som drabbats runt omkring.

– Restaurangen på hörnet, tobakshandeln, apoteket, de har förlorat allt, säger hon.

– Och vi vet inte hur länge protesterna kommer att fortsätta, säger Tina Rodriguez.

Richard Etok och Ruth Cookson från London har en långhelg i Paris och de övervägde att inte åka hit på grund av de väntade upploppen.

– Men vi bestämde att det inte får förstöra vår resa, så därför passar vi på att se Triumfbågen idag, eftersom det kommer att vara omöjligt imorgon, säger Richard Etok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista