Petra Lundh, Riksåklagare
Petra Lundh, Riksåklagare Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio

Regeringens utredare: Tvivlar på slopad straffrabatt

1:58 min

Om knappt två veckor presenteras regeringens utredning som ska lägga förslag om att ta bort straffreduktionen för unga.

Riksåklagaren Petra Lundh som leder utredningen tvivlar på att det får någon effekt på ungdomsbrottsligheten.

– Det är många ungdomar som begår brott. Åldern 18-20 år är den mest brottsaktiva i åldern. Men de allra flesta begår bara något enstaka brott och efter det rättar de in sig i ledet.

– Så finns det ett litet fåtal som begår väldigt många brott. Då är jag inte säker på att det hjälper att låsa in dem, säger Petra Lundh i Ekots lördagsintervju.

Petra Lundh tillträdde nyligen som Riksåklagare men hon är också regeringens utredare av den så kallade straffreduktionen. Unga under 21 år som begår brott får i dag en straffrabatt, olika stor beroende på ålder när brottet begås.

Regeringen vill avskaffa straffrabatten och inom ett par veckor ska utredningen presenteras. Men Petra Lundh tror alltså inte att brottsligheten bland unga kommer att påverkas av förslaget.
 
– Vi har tittat på hjärnforskning och forskning inom psykologi och när man så att säga är mogen att ha konsekvenstänk och så vidare. Då sker det här senare än 21 år, det är i 25-års åldern. Så de skälen finns inte, säger hon.

Regeringens motiv för att avskaffa straffrabatten för unga mellan 18-20 år är framför allt den organiserade brottsligheten i gängmiljö som kryper ner i åldrarna och som har blivit allt grövre.

Kriminologer och psykologer i debatten tycker att det är populism att skärpa straffen för unga och utredaren Petra Lundh låter inte heller helt övertygad.

– Jag har ju gått in i det här med öppna ögon och jag inser att det här är svåra frågor och man kan se det här på olika sätt, säger hon.

Hör hela intervjun i Ekots lördagsintervju klockan 12.55 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista