Byggnad i kvällsljus.
1 av 2
Johannesbergs slott där samtal om Jemen pågår. Foto: Janerik Henriksson/TT
Grupp människor.
2 av 2
Journalister intervjuar Jemens jordbruksminister Othman al Mujalli. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jemen-samtal pågick långt in på kvällen

1:46 min

På Johannesbergs slott, strax norr om Stockholm, har det under dagen förts samtal om Jemenkonflikten. Enligt representanter för FN har de varit positiva.

Om det inte vore för att det lyste i några av fönstren där samtalen förs, skulle Johannesbergs slott inte synas i dimman.

Och sent in på kvällen var det tänt i flera av rummen. Att huvudparterna fortfarande diskuterar, förvisso på varsitt håll, är ett gott tecken. Det visar att parterna inte har gett upp, sa en företrädare för FN till Ekot.

Men trots ansträngningarna, verkar den första samtalsrundan inte ha resulterat i konkreta överenskommelser.

En sakfråga som togs upp var flygplatsen i staden Sanaa.

Regeringssidan sa sig vara beredda att öppna med villkor att huthierna, som i dag kontrollerar flygplatsen, skulle överlämna flygplanen för inspektion i regeringskontrollerade städer. Men det tackade huthierna nej till.

Vidare diskuterades den viktiga hamnstaden Hodeidas framtid. Staden har en central roll vad gäller införsel av mat, men under den senaste tiden har det där pågått intensiva strider.

– Huthierna måste dra tillbaka sina trupper, sa jordbruksministern Othman al Mujalli - annars regeringen beredd att inleda en offensiv.

Men det finns inte på kartan - sa representanter från huthiernas delegation. Tvärtom, regeringssidan måste lämna Hodeidah och låta jemeniterna vara i fred.

I morgon fortsätter överläggningarna på Johannesbergsslott - där det fortfarande lyser i fönstren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista