Johannesbergs slott och delegater under en pressträff.
Foto: Lubna El-Shanti/Sveriges Radio och Stina Stjernkvist/TT.

Jemenitisk journalist: Hoppfull om fred i Jemen

2:12 min

Huvudparterna i Jemenkonflikten har hittills inte haft några större genombrott. Men jemenitiska journalisten Amal al Yarisi är hoppfull.

– Det var fantastiskt att se parterna i samma rum, huthirebeller på ena sidan och representanter för regeringen på den andra, säger hon.

Journalisten Amal al Yarisi sitter i ett pressrum tillsammans med en grupp jemenitiska journalister. Gruppen som stöds och finansieras av FN har i uppdrag att rapportera om överläggningarna på ett opartiskt och balanserat sätt. För i Jemen är rapporteringen starkt färgad av kriget. Det är princip omöjligt att förstå vad som egentligen händer där, säger Amal al Yarisi.

Men här kan hon och hennes kollegor arbeta ostört. De kan tala med båda parter och återge det de ser och hör, till de som sätter allt sitt hopp till de här samtalen, de som lever med kriget i Jemen.

Och trots att parterna ännu inte haft något större genombrott finns det all anledning att vara hoppfull, säger Amal al Yarisi. Inte minst för att Martin Griffiths, FN:s särskilda sändebud, har involverat civilsamhället och kvinnor i den här medlingsprocessen.

– Kvinnor har väldigt många idéer och tankar men ingen pratar med dem fast det är viktigt.

Amal al Yarisi tittar ut genom fönstret i pressrummet. Hon blickar ut över slottet som knappt syns i decemberdimman.

– Jag hoppas att jag får åka hem med goda nyheter för det är här är Jemens sista hopp, mitt sista hopp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista