Man.
Liberalernas partiledare Jan Björklund när han för tio dagar sen gav besked om att eventuellt stödja en S-ledd regering. Foto: Stina Stjernkvist/TT

L planerar möte om ny regering på tisdag

1:41 min

I processen kring regeringsförhandlingarna har Liberalernas partiledning nu skickat ut en information om att ett möte med partirådet planeras att hållas på tisdag.

Det mötet kan avgöra om Liberalerna ska inleda ett samarbete med en socialdemokratiskt ledd regering. 

Hittills har det sagts att Liberalernas partiråd, partiets högsta beslutande organ, kan kallas in när det behövs för att avgöra om det ska bli något samarbete med Socialdemokraterna.

Nu skriver Liberalernas ledning i informationen till partirådet att det för närvarade pågår budgetförhandlingar, vars eventuella resultat får stor betydelse för regeringsfrågan och att resultatet kan komma att påverka Liberalernas ställningstagande vid riksdagsbehandlingen av statsbudgeten för 2019.

Budgetomröstningen ska enligt planerna hållas på onsdag och det är också första dagen som en omröstning kan hållas om Stefan Löfven som statsminister.

Därför att är det logiskt att Liberalernas ledning skickat information om ett möte på tisdag med partirådet, men också till partistyrelsen och riksdagsgruppen, så att partiet har en klar linje på onsdag.

Skulle budgetförhandlingarna mellan partierna misslyckas före tisdag, ställs mötet i Liberalernas partiråd in. Men partiledningen uppmanar partirådets ledamöter att hålla en hög beredskap för ett möte på tisdag.

Att informationen nu gått ut tolkar en av Ekots källor som att ledningen tror att det kommer finnas en uppgörelse på tisdag som kan få partirådets stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista