Michael Cohen
Cohen erkänner att han ljugit i Rysslandsutredningen. Foto: Richard Drew

Kräver kännbart fängelsestraff för Trumps ex-advokat

0:31 min

Michael Cohen, tidigare advokat för USA:s president Donald Trump, bör avtjäna ett kännbart fängelsestraff på omkring fyra år, meddelar federala åklagare i New York. Det är även den särskilde åklagaren Robert Mueller nöjd med, och kräver inget ytterligare straff.

Cohen har erkänt sig skyldig till att bland annat ha betalat ut pengar till den forna porraktrisen Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels), för att få henne att hålla tyst om samröre med Trump.

Domen mot honom kommer i nästa vecka, och åklagarna har nu yrkat på fyra års fängelse. Det är snäppet under standardstraffet i ett sådant fall, men åklagarna skriver enligt medier i New York att Cohen kan få en blygsam strafflindring eftersom han i viss mån samarbetat med Mueller-utredningen.

I ett separat yrkande förklarar Robert Mueller att han inte kräver något straff utöver New York-åklagarnas rekommendation.

Mueller utreder misstänkt rysk inblandning i presidentvalet 2016 och möjligt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Cohen har ansetts vara ett av de största hoten mot Donald Trump vad gäller presidentens eventuella inblandning i oegentligheter under presidentvalet. Och det framkommer hela tiden nya graverande uppgifter.

I de dokument som lämnades in till domstolen på fredagen nämns kontakter redan i november 2015, mycket tidigare än vad som tidigare framkommit. En oidentifierad ryss ska då ha föreslagit för Cohen att Trump träffade Rysslands president Vladimir Putin.

"Denne person sade till Cohen att ett sådant möte skulle kunna ha en 'fenomenal' effekt, 'inte bara politiskt utan i affärshänseende också'", heter det i Muellers dokument.

I veckan har också Mueller bett en domare i Washington att döma Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn till ett mycket milt straff. Detta eftersom Flynn uppges ha bidragit stort i Rysslandsutredningen.

Flynn riskerar uppåt sex månaders fängelse för att ha ljugit för den federala polisen FBI om sina kontakter med ryska företrädare.

Även Paul Manafort, som var anställd som Trumps kampanjchef under en period 2016, misstänks i utredningen. Mueller lämnade på fredagen in nya dokument till domstol i Washington med detaljer om hur Manafort ljugit och därmed brutit mot en uppgörelse med utredarna.

Manafort har redan dömts i en rättegång, och riskerar i en ny process över tio års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista