Michael Cohen.
Michael Cohen, som tidigare var en av Trumps närmaste medarbetare. Foto: Julie Jacobson/TT.

Snart döms Trumps före detta medarbetare

1:09 min

Det kommer nya uppgifter i den så kallade Rysslandsutredningen i USA. Flera av uppgifterna är besvärande för den sittande presidenten.

Trumps före detta advokat och fixare Michael Cohen uppger att han 2015 hade kontakt med en rysk medborgare som erbjöd ”politisk samverkan” med Trumpkampanjen. Enligt Cohen ska samme person ha erbjudit Trump ett möte med Vladimir Putin och hävdat att ett sådant möte skulle kunna ha en "fenomenal politisk och affärsmässig inverkan".

De nya uppgifterna, som kommer från offentliga dokument som olika åklagare lämnade in till en domstol sent igår kväll, skapar nya misstankar om att Ryssland på något sätt ville samarbeta med Trumpkampanjen inför valet.

Michael Cohen, som tidigare var en av Trumps närmaste medarbetare, har en gång sagt att han skulle kunna ta en kula för Donald Trump. Nu har hans vittnesmål växt till ett av Vita husets största problem.

Nästa vecka kommer Cohen att dömas för de brott han erkänt sig skyldig till; flera av dem involverar Donald Trump eller Trumpkampanjen.

Bland annat har Cohen brutit mot kampanjfinansieringslagarna när han betalade två kvinnor för att hålla tyst om en påstådd affär de haft med Donald Trump.

Cohen kommer också dömas för att han i flera kongressförhör ljugit om Donald Trumps affärsintressen i Ryssland. Den lögnen, som Cohen också erkänt sig skyldig till, handlade om Trumps planer på att bygga en fastighet i Moskva. Diskussionerna om affären höll på långt efter det datum han Cohen först uppgav.

Samtidigt kom det igår nya uppgifter om Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort som redan dömts för flera ekonomiska brott, och som nu väntar på dom gällande andra åtal mot honom.

Manafort ska bland annat ha ljugit om de kontakter han haft med Trumpadministrationen efter att utredningen startade mot honom.

Trump författade igår ett kort uttalande på twitter. Det här ”frikänner presidenten totalt. Tack så mycket.” skrev han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista