Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel
Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel under CDU:s kongress. Foto: Odd Andersen/TT.

Höga förväntningar på CDU:s nya partiledare

1:41 min

De tyska kristdemokraternas nya partiledare har visat att hon kan vinna regionalval också i motvind. Nu är förväntningarna att hon ska vända den negativa trenden för partiet nationellt.

– Tillsammans med er har jag fört och vunnit tuffa valstrider. Det var inte trots utan just för att jag är den jag är.

Så bemötte Annegret Kramp-Karrenbauer förklenande omdömen om henne som en mini-Merkel.

56-åriga AKK, som hon ofta kallas, har lång politisk erfarenhet från lokal till nationell nivå. När hon i stark motvind lyckades vinna delstatsvalet i Saarland förra året gav det skjuts åt spekulationer om henne som potentiell partiledare.

Jämförelserna med Merkel stämmer framför allt vad gäller ledarstilen, enligt journalisten Kristina Dunz, som just har kommit ut med en bok om den nyvalda partiledaren.

– Den lugna och återhållsamma framtoningen har de gemensamt men Kramp-Karrenbauer är i många frågor mer konservativ än Merkel, exempelvis i migrationspolitiken, säger hon.

Kramp-Karrenbauer är katolik med en tydligt värdekonservativ familjesyn. Könsneutrala äktenskap är hon bestämt emot. I socialpolitiska frågor lutar hon åt andra hållet och vill se mer stöd för ensamstående och låginskomstagare.

Kramp-Karrenbauer uppskattas som en prestigelös och inkännande politiker.

– Hon är jordnära och har förståelse för människors vardagsproblem, säger Gisela Rink, som är en av delegaterna på partikongressen. Hon kommer också från Saarland där hon har jobbat politiskt med Kramp-Karrenbauer i många år.

För den nya CDU-ledaren väntar nu den stora utmaningen att ena det splittrade partiet och locka tillbaka väljare som gått antingen till Alternativ för Tyskland eller de gröna. Hennes förmåga kommer att sättas på prov nästa år med Europavalet och svåra delstatsval i östra Tysklad, där CDU har förlorat mycket stöd till AfD.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista