Margareta Svensson befinner sig i Paris.
1 av 3
Margareta Svensson befinner sig i Paris. Foto: Margareta Svensson, Sveriges Radio/TT
Pansarfordon runt Triumfbågen och personer i Gula västar som kastar saker mot polisen.
2 av 3
Pansarfordon runt Triumfbågen och personer i Gula västar som kastar saker mot polisen. Foto: TT
Demonstranter och polis under protesterna i Paris.
3 av 3
Demonstranter och polis under protesterna i Paris. Foto: Thibault Camus/TT, Thomas Samson/TT och Zakaria Abdelkafi/TT.

Ekots korrespondent: Det är gula västar så långt ögat kan nå

2:29 min

Polisen har stoppat personer med släggor och bouleklot i sina väskor och omkring tusen personer har frihetsberövats under demonstrationerna i Paris.

– Det är gula västar så långt ögat kan nå, men polisens närvaro är väldigt påtaglig, säger Margareta Svensson, Ekots korrespondent är på plats i Paris.

– En del demonstranter har kastat projektiler men polisen har använt mycket tårgas, det sticker i ögonen där jag står, säger hon. 

Omkring 10 000 personer deltog i demonstrationerna i Paris – och totalt ska runt 125 000 människor runtom i landet gått ut på gatorna under dagen. 

Vid 19-tiden meddelade Frankrikes inrikesminister att läget var under kontroll och att nästan tusen personer frihetsberövats bara i Paris.

– En del av dem har haft bouleklot och släggor i sina väskor, säger Margareta Svensson.

Ekots korrespondent på plats säger ändå att den här demonstrationen än så länge är lugnare än de som tidigare har ägt rum i den franska huvudstaden.

– Under eftermiddagen har demonstrationerna ändrat karaktär, det är fler svartklädda och maskerade personer på plats. 

– Det känns som att många väntar på vad som ska hända, säger Margareta Svensson.

Ungefär 90 000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris. 

– 350 personer har förhörts i förebyggande syfte eftersom att man misstänker att de är på väg att utöva våld på något sätt. Många här är fast beslutna om att ta sig till presidentpalatset, säger Margareta Svensson.

Många butiker och restauranger rapporteras också planera att hålla stängt. Särskilt uteserveringsmöbler och annat som skulle kunna bli tillhyggen plockas undan och låses in.

Även konserter och idrottsevenemang som fotbollsmatcher har ställts in.

– Det är en öde stad, det är i princip bara demonstranter som är ute.

– Demonstranterna vill ta sig fram på Champs-Élysées men polisen har slagit gör allt för att de kan för att mota demonstranterna.

– De har även slagit en ring med pansarfordon runt Triumfbågen, säger Margareta Svensson.

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om — 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel — är nu tillbakadragna av regeringen. Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

– Många här säger att det är för lite och för sent. Man vill ha större social rättvisa och att regeringen även ska dra tillbaka andra skattehöjningar. Många kräver också president Macrons avgång.

– Framförallt säger många att de vill ha mer kvar i plånboken i slutet av månaden, säger Margareta Svensson.

Förra helgen utbröt kaos på bland annat Paris paradgata Champs-Élysées, när demonstranter från den rörelse som kallas Gula västarna drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att färre demonstranter väntas den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen, enligt polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista