Riksdagen polisanmäler fd ledamot

Riksdagen polisanmäler den förre socialdemokratiske riksdagsledamoten Björn Ericson för att ha lämnat felaktiga uppgifter om sin inkomst och därmed fått nära en halv miljon kronor för mycket i inkomstgaranti från riksdagen. Björn Ericson har gått med på att betala tillbaka pengarna, och nu blir det polisen som får avgöra om Ericson begått något brott säger riksdagens förvaltningschef Kerstin Andersson.
– Björn Ericson har lämnat felaktiga uppgifter till förvaltningen om sina inkomster och då vill vi att den här frågan ska bli rättsligt prövad, säger Kerstin Andersson. – Vi har analyserat det här noga, och vi har kommit fram till att förvaltningen har lidit en skada och att det har varit en vinning för Björn Ericson. Den långa tid som det hela pågått liksom den stora summan gör att riksdagens förvaltningskontor ser extra allvarligt på det inträffade, säger Kerstin Andersson. Björn Ericson har sedan 1998 fått ut 486 000 kr för mycket genom att han lämnat felaktiga uppgifter om sin inkomst. Han skulle enligt riksdagens bestämmelser har redovisat sina ersättningar från drygt ett tiotal uppdragsgivare och dragit av summan från den garanterade inkomsten. Riksdagens förvaltningskontor har kommit fram till att Björn Ericsons fall är unikt. Det finns bara ett tidigare fall som är känt, enligt Kerstin Andersson, men då handlade det om ett betydligt lägre belopp, säger hon. Björn Ericson ska ha betalt tillbaka den nära halva miljon han felaktigt fått ut före den sista augusti, det har han gått med på i ett avtal med riksdagen. Ericson har bland annat haft inkomst som styrelseledamot i statens kärnkraftsinspektion och i utlänningsnämnden. Hans inkomstgaranti från riksdagen upphör i sommar när han fyller 65 år.
Erik Ridderstolpe, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".