Människor i London med paraplyer med Englands flagga.
Människor i London med paraplyer med Englands flagga. Foto: TT

Torypolitiker: Bättre att avvakta med omröstningen

2:12 min

I Storbritannien spekuleras det för fullt om vad som kommer hända på tisdag om premiärminister Theresa May förlorar omröstningen i parlamentet om utträdesavtalet med EU.

Torypolitikern Graham Brady är en av många som de senaste dagarna uppmanat May att skjuta upp omröstningen.

– Jag ser ingen mening med att åka på en stor förlust, säger han.

Det är bättre att avvakta tills premiärministern har en majoritet i underhuset bakom sig, menar han. Han tror inte att det kommer gå till på tisdag.

Brady är inte vilken Torypolitiker som helst. Det är han som har i uppgift att ta emot breven från missnöjda partikamrater som kräver en misstroendeomröstning mot Theresa May.

Han är den ende som vet hur nära det är till den där gränsen på 48 brev som krävs för att en omröstning i partiet ska hållas. En storförlust på tisdag skulle kunna innebära att fler brev skickas in.

I Bryssel är man inte lika pessimistisk. Chefen på tankesmedjan European Policy Centre, Fabian Zuleeg, ger Teresa May 50 procents chans att få igenom avtalet den 11 december.

Skulle det då bli ett nej tror Zuleeg att det kan bli ja i en andra senare omröstning, då ett första nej skulle leda till ekonomiskt kaos i Storbritannien med kollapsad valuta och stor oro på börsen.

– Det blir då en omröstning om att kasta in landet i en omedelbar recession över julen eller godkänna avtalet med EU, säger Fabian Zuleeg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista