Malin Sjöberg Högrell och Jan Björklund
Liberalernas Malin Sjöberg Högrell tycker att det är viktigt med ett partiråd så att de kan ha en klar linje gentemot partiledaren Jan Björklund. Foto: TT

"Hoppas att vi äntligen kan landa i något"

2:50 min

Ska partiledaren Jan Björklund kunna säga ja till samarbete med Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven krävs ett godkännande av partirådet.

Liberalernas partiledning har meddelat att ett möte med partirådet planeras på tisdag. 

Malin Sjöberg Högrell är ordförande för Liberalerna i Uppsala Län.

– Äntligen kan vi landa i något som parti i regeringsfrågan.

– Vad det blir får vi se, det vet jag inte i nuläget, säger hon.

Finns det en möjlighet att ni kommer att ge ett besked till Jan Björklund hur han ska agera i regeringsförhandlingarna?

– Det är viktigt för partiet att vi har ett partiråd där vi kan diskutera frågan, säger Malin Sjöberg Högrell.

Liberalernas partiråd består av två ombud per länsförbund och Jan Björklund är tvungen att få stöd stöd av en majoritet för att kunna ingå ett samarbete med stöd för Stefan Löfven som statsminister.

Jan Björklund har sagt att han inte vill ingå i regeringen utan att det handlar om ett budgetsamarbete till att börja med för nästa år 2019.

För närvarande pågår förhandlingar mellan Jan Björklund och Stefan Löfven och Centerpartiet och Miljöpartiet.

Igår informerade Stefan Löfven talmannen Andreas Norlén om läget och på måndag ska Stefan Löfven lämna ytterligare information om hur långt han har kommit.

Samtidigt pågår i Riksdagens Finansutskott behandling av nästa års budget. Där har Moderaterna och Kristdemokraterna enats om en gemensam reservation med bland annat stora skattesänkningar , som ser ut att gå igenom genom stöd av Sverigedemokraterna.

Därmed faller övergångsregeringens budget om inte Centerpartiet och Liberalerna ändrar sig och stödjer regeringen.

Liberalernas partiledning skriver i kallelsen till partirådet.

"För närvarade pågår budgetförhandlingar vars eventuella resultat får stor betydelse för regeringsfrågan” och att det resultatet kan komma ”att påverka Liberalernas ställningstagande vid riksdagsbehandlingen av statsbudgeten för 2019”.

Budgetomröstningen ska alltså enligt planerna hållas på onsdag och det är också på onsdag som det tidigast kan hållas en omröstning om Stefan Löfven som statsminister.

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp sammanträder imorgon söndag och då väntas en avstämning från Jan Björklund.

Det finns en stark kritik mot att gå för långt i stödet av Socialdemokraterna utan att man kan visa upp rejäla resultat av en liberal politik säger en källa till Ekot. Exempel på detta är förstatligande av skolan.

Partirådet är kallat till ett möte på tisdag efter lunch för att de ska ha en möjlighet till en klar linje på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista