Abdul Malik al-Hajry och Abdul Majid Hanash, representanter för Huthirebellerna och ana Ghanem från Jemens regering uttalar sig under Jemenförhandlingarna.
Abdul Malik al-Hajry och Abdul Majid Hanash, representanter för Huthirebellerna och ana Ghanem från Jemens regering uttalar sig under Jemenförhandlingarna. Foto: TT

Olika bud om resultat av Jemenförhandlingar

1:08 min

Jemens regering sågar Huthirebellerna i de pågående förhandlingarna på Johannesbergs slott.

– De är inte seriösa, säger regeringens representant Rana Ghanem.

Men FN:s budskap är att överläggningarna förs i en mycket positiv anda.

Ekots reporter John Almqvist som följer förhandlingarna på plats säger att en representant från FN sagt att samtalen är konstruktiva.

– Det är tuffa förhandlingar, representanten sa att samtalstonen är fortsatt konstruktiva men att inga egentliga framsteg ännu har gjorts, säger han.  

Jemens regering föreslog i fredags att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa ska öppna igen, under förutsättning att flygplanen först inspekteras på annan plats.

– Vi har en vision om att (den regeringskontrollerade staden) Aden ska hysa Jemens självständiga flygplats, säger Jemens utrikesminister Khalid al-Yamani till nyhetsbyrån AFP.

Förslaget har dock avvisats av rebellerna som kräver att flygplan ska kunna flyga till Sanaa direkt från utlandet.

Regeringen kräver också att rebellerna lämnar al-Hudaydah (Hodeidah), en viktig hamnstad vid Röda havet, samtidigt som de Iranstödda Huthirebellerna vill att staden ska utropas till en neutral zon.

Ekots reporter John Almqvist berättar att mycket av samtalen har kretsat kring just flygplatsen och hamnstaden.

– Det är viktiga områden eftersom man måste få in förnödenheter då många i dagsläget svälter, säger han. 

Rebellernas chefsförhandlare Mohammad Abd al-Salam menar att hamnstaden bör vara en neutral zon skild från konflikten.

- De militära styrkorna som kommer utifrån provinsen al-Hudaydah borde lämna, säger han till Reuters. 

I Jemensamtalen på Johannesbergs slott deltar den väpnade oppositionen och den saudiskstödda regeringen, som har sitt säte i Aden sedan Huthirebellerna intagit huvudstaden Sanaa.

Den jemenitiska regeringens representant Rana Ghanem kritiserar rebellerna.

– Förväntningar ställs utifrån erfarenhet, och utifrån min erfarenhet så skulle jag säga att nej, de är inte seriösa, säger hon till AFP.

– Men vi hoppas att detta kommer att bidra till att lätta på spänningen, och mildra det jemenitiska folkets lidande.

Samtidigt är FN måna om att föra fram en bild av framsteg i fredssamtalen. I ett uttalande på lördagskvällen konstaterar världsorganisationens sändebud Martin Griffiths att överläggningarna förs i en positiv anda:

"De två parterna är engagerade på ett seriöst och konstruktivt sätt i en detaljerad diskussion om förtroendeskapande åtgärder, minskning av våldet och ramverket för förhandlingarna."

Förhandlingarna har ingen egentlig agenda där punkt för punkt bockas av, enligt en FN-källa med i insyn i vad sker när parterna möts. Allting förhandlas parallellt och ingenting är "off the table", säger källan och beskriver en god stämning — det har till och med skrattats — på Johannesbergs slott.

Optimism råder, viss utveckling sker och gapet mellan parterna har minskats, är FN-källans sammanfattning av läget på lördagskvällen.

Den fråga som är närmast att få svar rör den redan överenskomna fångutväxlingen. Antal fångar som ska ingå och tidpunkten är sådant som återstår att reglera. Men det kommer att lösas "mycket snart", enligt källan.

Fakta: Jemen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel.

Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt.

Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista